Yatırımcı rotayı fonlara çevirdi: Pazarda 6-7 kat büyüme bekleniyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yatırımcı rotayı fonlara çevirdi:  Pazarda 6-7 kat büyüme bekleniyor
Doviz.com
11.09.2024 12:16

Son bir yılda yüzde 150 büyüyen yatırım fonu hacminin 6-7 kat daha büyüme potansiyeli olduğunu belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, “Dünyadaki seyre baktığımız zaman büyük bir potansiyelin başında olduğunu görünüyoruz” dedi.

Türkiye’de portföy yönetimi sektörü büyüklüğü 5 trilyon TL’yi aşarken, bu büyümenin lokomotifi olan yatırım fonları da 1 yılda yüzde 150 büyüyerek 3,6 trilyon TL’ye ulaştı.

Yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısı ise son 5 yılda 2 katına çıkarak 8 milyon gibi rekor bir seviyeye çıktı. Tekil yatırımcı sayısı ise 5 milyona ulaştı.

Fon sayısı da 2022 yılı başında 800’lerde iken bugün 2000’li rakamlara ulaştı.

Küresel ölçekte ise portföy yönetimi pazarı toplam büyüklüğü 120 trilyon dolara geldi.

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı ise yatırım fonlarının çok hızlı bir ivme gerçekleştirdiğini ancak portföy büyüklüğünün halen gayri safi milli hasılanın yüzde 15 seviyelerinde bulunduğunu dile getirdi.

"2015 yılı sektör için dönüm noktası oldu"

Dünyadaki seyre bakıldığında yatırım fonlarının dünya GSYH’si içinde yüzde 20’nin üzerinde pay aldığını vurgulayan Ersarı, yatırım fonlarının daha potansiyelinin çok başında olduğunu ve 6-7 kat büyümeler daha beklenebileceğini ifade etti.

Ersarı, “2015 yılı yatırım fonları pazarı açısından çok kritik bir yıl oldu. TEFAS’ın devreye girmesi ve fonların kuruculuğunun portföy yönetim şirketlerine geçmesi sektörün büyümesinde ilk kırılma noktası oldu. Pandemide yatırım­cıların alternatif yatırım araçlarına yönelmesi yatırım fonlarının büyümesine ivme kattı. Önümüzdeki dönemde yatırım fonlarında büyümenin artarak sürmesi bekleniyor” dedi.

Ersarı, hisse senedi yatırım fonlarında 1.7 milyon yatırımcı olduğunu, bunun hisse senedi yatırımcısına göre ise düşük olduğunu belirterek, bu rakamın çok daha iyi noktalara gelebileceğine işaret etti.

Ersarı, yatırımcı tercihlerindeki değişimle birlikte son 1 yılda yaşanan yüzde 150’lik büyümeye ilişkin ise şunları aktardı:

"Fonlar, her dönemin ihtiyacına çözüm sunabilir"

“Son dönemde para piyasası fonları ciddi ilgi çekiyor. Yatırımcı ihtiyacını bu üründe buldu. Bugün bu öne çıkıyor değişen konjonktürle birlikte yarın yine ihtiyaçlarına yönelik en doğru ürünü bu yatırım fonları ürün gamı içinden seçmeye devam edecek yatırımcı.”

Konjonktür değişse de yatırımcıların ihtiyaçları karşılayacak ürünleri sektörde bulabileceğinin altını çizen Ersarı, biraz daha vadeli ve hisse senedi fonlarının yeniden oldukça cazip olmaya başlayacağını ileri sürdü.

“Türkiye’de yatırım tavsiyesi açı­ğı var” diyen Ersarı, stratejik bir varlık dağılımı ile “sadık ve sabırlı” bir şekilde uzun vadeli yatırım perspektifinin sürmesinin önemine dikkati çekti.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek duyurdu: Yeni finansman aracı geliyor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sermaye piyasalarına yeni bir finansman aracı getireceklerini belirterek, "Girişim sermayesi yatırım fonlarımız, yurt dışında kurulmuş olan, yatırımlarının yarıdan fazlası Türkiye'de bulunan girişim şirketlerine artık yatırım yapabilecek." dedi.
REKLAMI KAPAT X