Yatırımcılar para piyasası fonlarındaki ağırlıklarını azalttı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yatırımcılar para piyasası fonlarındaki ağırlıklarını azalttı
Doviz.com
23.01.2026 12:29

Fon Turkey Kurucusu Onur Duygu, enflasyondaki yavaşlama ve faiz indirimlerinin etkisiyle para piyasası fonlarından yılın ilk 20 gününde net 21 milyar liralık bir çıkış yaşandığını ifade etti.

Ekonomi yönetimi tarafından hayata geçirilen stratejiler sonucunda dezenflasyon sürecinde kaydedilen pozitif ilerleme, fon yatırımları alanında tercihlerde yeni bir dönemi başlatıyor.

Dünya ekonomisinin çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğu mevcut dönemde, yurt içinde izlenen politikaların yansımaları her geçen gün daha net hissediliyor.

Dezenflasyon sürecinin devam etmesi, enflasyon hızının ilerleyen dönemde daha da azalacağı yönündeki beklentileri güçlendiriyor.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) de Eylül 2025’ten bu yana aşağı yönlü bir seyir izliyor. CDS, 5 Ocak’ta 204,5 baz puana kadar gerileyerek Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviyesine inerken, bölgesel jeopolitik hareketlilikle birlikte son dönemde sınırlı bir yükseliş gösterdi.

Para piyasası fonlarından milyarlarca liralık çıkış

Fon Turkey Kurucusu Onur Duygu, para piyasası fonlarında dönemsel nakit çıkışlarının yaşanabildiğini belirterek, yılın ilk 20 gününde para piyasası fonlarına 23 milyar lira giriş olurken, serbest para piyasası fonlarından 44,5 milyar lira çıkış gerçekleştiğini söyledi.

Net tabloda yaklaşık 21 milyar liralık bir çıkış bulunduğunu vurgulayan Duygu, bu tutarın bir bölümünün yurt dışı varlıklara odaklanan döviz bazlı fonlara yönelmiş olabileceğini ifade etti. Nitekim yurt dışı varlıklara yatırım yapan fonlarda 57 milyar liralık bir giriş gözlendiğini aktardı.

Para piyasası fonlarındaki azalmanın bir kısmının hisse senedi fonlarına kaymış olabileceğini belirten Duygu, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinin son 10 yılın en güçlü başlangıçlarından birini yapmasına rağmen, hisse senedi fonlarına gelen tutarın 3,5 milyar lira ile sınırlı kaldığını kaydetti. Bunun temel nedeninin yükselişin sınırlı sayıda hisseyle gerçekleşmesi ve fon performanslarının endeksin gerisinde kalması olduğunu ifade eden Duygu, yılın devamında para piyasası fonu getirilerindeki düşüş etkisinin daha belirgin olacağını öngördü.

Yatırımcılarda temkinli iyimserlik

Onur Duygu, enflasyondaki düşüşün faiz indirimleri yoluyla piyasaya yansımasının fonlar üzerinde çift yönlü etki yarattığını belirtti. Bu sürecin bir yandan para piyasası fonu getirilerini aşağı çekerken, diğer yandan makroekonomik beklentiler aracılığıyla hisse senedi piyasasını desteklediğini ifade eden Duygu, yatırımcıların temkinli bir iyimserlik sergilediğini ve para piyasası fonlarındaki ağırlıklarını kademeli olarak azalttıklarını söyledi.

Gelecek döneme ilişkin beklentilerini de paylaşan Duygu, hisse senedi fonlarından ziyade çoklu varlık içeren değişken ve fon sepeti fonlarına yönelimin artabileceğini belirterek, bu fonların borsadaki yükselişlerden faydalanırken olası düşüşlerde faiz getirisiyle koruma sağlayabildiğini anlattı.

Yılın ilk yarısında getiri arayışındaki yatırımcıların değişken fonlara yönelmesinin dolaylı olarak hisse senedi piyasalarına kaynak yaratacağını ifade eden Duygu, makro verilerdeki iyileşme, küresel faiz indirimleri ve yabancı yatırımcı girişlerinin yılın ikinci yarısında hız kazanması hâlinde, para piyasası fonlarından hisse senedi fonlarına geçişin çok daha güçlü olacağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından 2026 yılının ilk faiz kararını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X