ABD ‘de Enflasyon Beklentilerin Üstüne Çıktı

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD ‘de Enflasyon Beklentilerin Üstüne Çıktı
Doviz.com
14.02.2018 17:44

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Çarşamba günü yayımlanan Ocak 2017 enflasyon verilerine göre, TÜFE enflasyonu Ocak ayında bir önceki aya göre % 0,5 artış göstererek %0,3 olan bekentiyi aştı.  TÜFE Aralık ayında bir önceki aya göre %0,2 artış göstermişti.  

 

Değişken gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise Ocak ayında çekirdek enflasyon bir önceki aya göre  %0,3 artarak %0,2 olan beklentiyi aştı.   Çekirdek enflasyon Aralık ayında bir önceki aya göre %0.2 yükselmişti.  

 

Yıllık bazda ise TÜFE  %2.1  artış kaydederek bir önceki aya göre değişim göstermezken, %1,9 olan beklentiyi aştı.   Çekirdek TÜFE ise yıllık bazda %1.8 artış kaydederek, %1,7 olan beklentiyi aştı.

 

Ocak ayı enflasyon raporu genel olarak enflasyonist baskıların giderek güçlendiğine işaret ederken,  Mart ayında yapılacak FOMC toplantısında   faizleri artırma konusunda Fed’in elini biraz daha güçlendirdi. Ancak Fed, politika faizi ile ilgili karar alırken enflasyon verilerinin yanısıra istihdam piyasası ve ücret artışları ile ilgili gelişmeleri  de yakından izliyor.

 

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından dolar yükseldi.  EUR/USD paritesi 1,2313 dolara gerilerken  USD /TRL paritesi ise 3,8134 TL ‘ye yükseldi,  10 yıl vadeli ABD hazine tahvilinin getirisi de %1,94 arttı.  

REKLAMI KAPAT X