ABD enflasyon verisi doları nasıl etkiledi? 

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD enflasyon verisi doları nasıl etkiledi? 
Doviz.com
15.02.2023 10:30

ABD'de enflasyon verisinin açıklanmasının ardından dolar/TL 19 liranın üzerini test ederken, dolar endeksi ise bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 10:30 itibarıyla %0,04 artışla 18,8492 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,24 düşüşle 1,0711 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,63 düşüşle 1,2097 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,30 artışla 103,5455 seviyesinden işlem görüyor.

ABD tüketici fiyat endeksi verilerinin ocak ayında enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek kaldığını göstermesinin ardından ABD tahvil getirileri yükselişe geçti.

Verinin açıklanmasının hemen ardından nispeten sakin kalan dolar endeksi ise tahvil getirilerindeki artışın desteğiyle yönünü yukarı çevirdi.

Dolar endeksindeki bu ivmelenme ise dolar/TL'nin bugün erken saatlerde 19 liranın üzerine çıkarak rekor seviyesini tazelemesini sağladı.

Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aralık ayında %0,1 arttıktan sonra geçen ay %0,5 artış gösterdi. Aylık enflasyondaki artışa ise ocak ayında %3,6 oranında artan benzin fiyatları en büyük katkıyı sağladı.

Ayrıca, ocak ayına kadar olan 12 aylık dönemde TÜFE %6,4 ile yaklaşık 1,5 yılın en düşük artışını gösterse de %6,2'lik piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Bank of America FX stratejisti Athanasios Vamvakidis, enflasyon verisiyle ilgili "Aylık bazda beklendiği gibi geçen ay için yapılan yukarı yönlü revizyonlar yıllık rakamları beklentilerin üzerine çıkardı. Bu durumun ABD dolarını güçlü tutması beklenilebilir." değerlerlendirmesinde bulundu.

Vamvakidis ayrıca "ABD'de enflasyon açıkça yüksek kalmaya devam ediyor. Büyük resim şu ki, enflasyon verileri, piyasanın enflasyonun bu yıl Fed'in faizleri düşürmeye başlamasına izin verecek kadar düşeceği konusunda fazla iyimser olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Wells Fargo makro stratejisti Erik Nelson ise son açıklanan enflasyon rakamıyla doların satılmasının zorlaşacağını belirterek, "Doların, yakın vadede nispeten güçlü kalacağını düşünüyorum." dedi.

Fed'in politika faizine bağlı vadeli işlemleri ise salı günü ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını en az iki kez daha artıracağı yönündeki bahislere bağlı kaldı ve yatırımcıların mart ve mayıs aylarındaki toplantılarının her birinde faiz oranlarını çeyrek puan artıracağına dair beklenti içinde olduklarını gösterdi.

Fed'in gösterge gecelik faiz oranı için mevcut hedef aralığı %4,50-%4,75 seviyesinde bulunurken, en yüksek federal fon oranı vadeli işlemler piyasasında temmuz ayı için 5,272 olarak görüldü.

New York Fed Başkanı John Williams ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD faiz oranlarının %5,1'in üzerine çıkabileceğini ve önümüzdeki aylarda enflasyona karşı uzun süreli mücadelesini sürdürebileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X