ABD enflasyon verisinin ardından gözler Fed'e çevrildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD enflasyon verisinin ardından gözler Fed'e çevrildi
Doviz.com
14.12.2022 11:20

Beklentilerin altında kalan kasım ayı ABD enflasyon verisi sonrasında yatırımcılar, Fed’in faiz kararını beklemeye başladı.

Dolar/TL, yatay hareketlerini sürdürerek 18,6470 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 11:15 itibarıyla 1,0621 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, eylül ayında 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yükselişine neden olan yüksek faiz oranı beklentilerinin azalmasıyla %9’a yakın düşüş gösterdikten sonra 104,1004 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın salı günü yayımladığı verilere göre, ABD tüketici fiyatları kasım ayında üst üste ikinci ayında da beklenenden daha az arttı ve temel tüketici fiyatları son 15 ayın en düşük artışını gösterdi.

Art arda dört kez 75 baz puanlık faiz artırımına giden ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iki günlük toplantısının ardından bugün faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Piyasalar, Fed'in faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını bekliyor.

Commonwealth Bank of Australia FX stratejisti Carol Kong ise TÜFE enflasyonundaki yavaşlamanın Fed'in faiz oranındaki artışı 50 baz puana indirmesi ihtimalini desteklediğini söyledi.

Ekonomik büyümeye odaklanmanın muhtemelen risk odaklı varlıkların yükselişine destek olacağını ve dolar endeksini aşağıya çekeceğini de belirten Kong, "Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısında ekonomik büyümeye yönelik risklerden ve enflasyonu hedefe indirme ihtiyacından bahsetmesini bekliyoruz." dedi.

Analistler ise, Fed'in mayıs ayına kadar %5 seviyesine yaklaşmasını ve bu seviyenin altına ulaştıktan sonra faiz artışlarının durmasını beklediklerini açıkladı.

Analistler ayrıca, ABD'de beklentilerin altında kalan enflasyon verisinin ardından risk odaklı piyasalarda yaşanan hızlı yükselişin, yatırımcıların Fed'in nihai faiz oranına dair daha fazla netlik beklemesi ile yerini temkinli bir seyre bıraktığını söyledi.

Etiketler: abd tüfe enflasyon fed faiz
REKLAMI KAPAT X