ABD'nin teknik olarak resesyona girmesiyle dolar endeksi bir ayın en düşük seviyelerinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'nin teknik olarak resesyona girmesiyle dolar endeksi bir ayın en düşük seviyelerinde
Doviz.com
02.08.2022 13:20

Dolar endeksi, geçen haftaki verilerin ABD'nin teknik olarak resesyonda olduğunu göstermesinin ardından pazartesi günü bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yatırımcılar Fed'in daha ılımlı faiz artırımları beklediği için piyasalarda satış tepkisi hakim. Zayıf bir Çin ekonomisi, talep endişeleri karşısında doların performansını da etkiliyor.

ABD ekonomisinin teknik bir resesyona girdiğini gösteren verilerin, yatırımcıların Federal Rezerv'in faiz oranlarını yükseltmek için daha yavaş olabileceğini düşünmelerine yol açmasının ardından, dolar pazartesi günü önemli para birimleri sepeti karşısında bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Doların Japon yeni de dahil olmak üzere diğer altı para birimi karşısındaki performansını ölçen dolar endeksi, dün %0.52 kayıpla 105.35 dolardan işlem gördü - bu seviye 5 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesi.

Dolar endeksi, an itibarıyla yüzde 0,2 yükselişle 105,55 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL ise yüzde 0,4 artışla 17,9562 liradan satılıyor.

DailyFX analistleri "Muhtemelen nispeten daha güvercin bir Fed'in ilerlediğini göreceğiz, bu sayede daha fazla faiz artırımı olsa bile, son iki toplantıda gördüğümüz 75 baz puanlık hızda olmaları pek olası değil - Bu, ABD doları için iyi bir haber değil," ifadelerini kullandı.

Fed, geçen hafta gösterge faiz oranını 0,75 yüzde puan artırarak normalden daha büyük bir artış serisini uzatarak, hızlı faiz artırımlarıyla öfkeli enflasyonu soğutmak için mücadele ediyor.

Merkez bankası enflasyonu dizginlemeye çalışırken, endüstri uzmanlarına göre ABD ekonomisini resesyona itme riskiyle karşı karşıya.

Bu arada, Çin'deki zayıflık da dolar üzerinde baskı yarattı. Çin'deki zayıf üretim faaliyeti, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden gelen talebin azalmasının, küresel enerji talebinde ve küresel ticarette bir düşüş olabileceği anlamına geldiğini gösteriyor.

Commerzbank analistleri, "Güvenli limanlardan bahsetmenin bir kez daha pek yardımcı olmadığı ortaya çıkıyor. Şu anda yüksek enerji fiyatları ve dolayısıyla yüksek ABD ticaret hadleri olasılığını tehlikeye atan her şey ABD doları için kötü" dedi.

REKLAMI KAPAT X