Almanya öncü enflasyon verisinin ardından euro/TL’den yeni rekor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Almanya öncü enflasyon verisinin ardından euro/TL’den yeni rekor
Doviz.com
30.03.2023 15:30

Almanya’da beklentileri aşan enflasyon verisi sonrasında euro/TL, 21 seviyesine yaklaşarak rekor tazeledi.

Küresel çapta bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalması sonrasında para birimleri üzerindeki değişikliklerde yatırımcıların merkez bankalarının bir sonraki faiz hamlelerine ilişkin beklentileri etkili olmaya başladı.

Buna göre, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle mart ayında Almanya'da enflasyonun önemli ölçüde düşmesi beklenirken mart ayına ilişkin ilk okumada enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görüldü.

Piyasaların genel beklentisi aylık artışın yüzde 0,7, yıllık artışın ise yüzde 7,3 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeyken, Euro Bölgesi’nin en önemli ekonomisi Almanya'da enflasyon aylık bazda yüzde 0,8, yıllık bazda ise yüzde 7,4 yükseliş kaydetti.

Gelecekteki faiz artışlarının ekonomik verilere bağlı olacağını açıkça belirten Avrupa Merkez Bankası ise yükselen enflasyonu dizginlemeye çalışırken temmuz ayından bu yana mevduat faizini 350 baz puan artırarak %3'e yükseltmişti.

Açıklanan Almanya enflasyon verisi sonrasında ECB’nin faiz artışlarına agresif bir tutumla devam edebileceği beklentisi ise küresel piyasalarda kuvvetlenirken, bu beklentilerin de desteğiyle euro/TL yüzde 0,95 artışla 20,9547 seviyesine kadar yükselerek rekor tazeledi.

Euro/dolar paritesi ise verinin açıklanmasının ardından 1,0895 seviyesine kadar çıktı.

Goldman Sachs ise müşterilerine gönderdiği bir notta, ECB'nin çekirdek enflasyon verisine odaklandığına atıfta bulunarak, “ECB, mevcut şahin duruşundan vazgeçecek gibi görünmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

ECB’nin faiz artışlarında kilit öneme sahip olacak Euro Bölgesi enflasyon verileri ise cuma günü açıklanacak.

REKLAMI KAPAT X