Altın ve dolar, ABD enflasyon verisinden nasıl etkilenir?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın ve dolar, ABD enflasyon verisinden nasıl etkilenir?
Doviz.com
14.02.2023 14:07

Küresel piyasalar bugün açıklanacak olan ABD ocak ayı enflasyon verisini beklerken, altın ve dolar yatırımcıları için kurum stratejistleri olası senaryoları inceledi.

Altın ve dolar yatırımcısı bugün TSİ 16:30'da açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaşma politikasını etkileyebilecek olan ABD ocak ayı enflasyon rakamlarını bekliyor.

Küresel piyasaların odağı bu veriye çevrilmişken ekonomistler de ABD’de tüketici fiyatlarının ocakta önceki aya göre yüzde 0,5 artmasını, çekirdek TÜFE’nin de yüzde 0,4’lük bir artış kaydetmesini bekliyor. Bu da aralıkta yüzde 6,5 ile Ekim 2021’den bu yana en düşük düzeye gerileyen enflasyonun yüzde 6,2’ye gerilemesi anlamına geliyor.

Bu veriye dair beklentiler ise son günlerde enflasyonun sürpriz yapabileceği yönünde değişmeye başladı. 

Buna göre, Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, dün sabah yayımladığı müşteri notunda 2022 yılının son aylarındaki enflasyonun düşüş eğilimine girdiği beklentilerinin son günlerde zayıfladığına dikkat çekerek, “Önce ABD tarım dışı istihdam verisi hizmet enflasyonunun beklenenden daha uzun süre güçlü kalabileceğine işaret etti. Sonra bir çok şahin merkez bankası yetkilisinin piyasaların verileri görmezden geldiği ancak yavaş yavaş verilere odaklandığı görüldü” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar endeksi ise güçlü istihdam verisi sonrası şubat ayında gördüğü 100 düzeylerinden tekrar yüzde 4’e yakın yükselişle 104’e yaklaşırken, ING Bank ise ABD’den gelecek verinin beklentilerin üzerinde gelmesinin doları güçlendirerek, euro/dolar paritesinde 1,05 düzeylerine geri çekilmenin görülebileceğini belirtti. 

ABD’li finans kuruluşu Westpac de ortalama beklentinin üzerinde bir TÜFE verisinin dolarda önemli bir yükseliş hareketi başlatabileceğini söyledi. 

Paritenin yılın ikinci çeyreğinde tekrar yükseleceğini öngören kuruluşlardan Deutsche Bank ise euro/dolar paritesinin 2. çeyrekte 1,10 düzeyine yükselmesini bekliyor. Euro/dolar paritesi Avrupa Komisyonu’nun büyüme öngörülerini yüzde 0,3’ten yüzde 0,8’e yukarı yönlü revize etmesiyle birlikte bugün 1,0767 seviyesine kadar çıktı.

Altın fiyatları ise dolardaki güçlenişe bağlı olarak haftaya düşüşle başladı. Buna göre, ons altın 1.850 dolara kadar gerilerken, ABD’den gelecek enflasyon verisinin güçlü gelmesi durumunda uzmanlara göre altın fiyatlarında yeni gerilemeler görülebilir.

Ancak Exinity analisti Han Tan, enflasyonun daha hızlı bir düşüşe işaret etmesi durumunda Fed’in faiz artışlarını durdurmasının mümkün olabileceğini belirtirken altın fiyatlarının 2.000 dolar seviyelerine çıkabileceğini düşündüğünü bildirdi.

Etiketler: abd enflasyon altın dolar
REKLAMI KAPAT X