Azalan faiz artırımı beklentileri sonrasında dolar geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Azalan faiz artırımı beklentileri sonrasında dolar geriledi
Doviz.com
13.03.2023 12:46

Dolar, Silikon Vadisi Bankası'nın ani çöküşünün etkilerini sınırlamak için yetkililerin devreye girmesiyle birlikte son dönemlerde yaşadığı yükselişi sonlandırdı.

Dolar/TL, bugün saat 12:45 itibarıyla %0,01 artışla 18,9700 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,35 artışla 1,0674 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,45 artışla 1,2078 seviyesinden işlem görüyor. 

ABD'den gelen ortak açıklamada, tüm SVB müşterilerinin pazartesi gününden itibaren mevduatlarına erişebilmesinin sağlanacağı bildirildi.

Yetkililer ayrıca pazar günü New York eyaleti mali düzenleyicisi tarafından kapatılan New York Signature Bank'ın mevduat sahiplerinin hiçbir kayıp yaşamayacağını da söyledi.

Fed ise mevduat kurumlarına Hazine tahvilleri ve bu kurumların sahip olduğu diğer varlıklarla desteklenen bir yıla kadar kredi sunacak olan yeni bir Banka Vadeli Fonlama Programı kuracağını duyurdu.

SVB'nin çöküşünden kaynaklanan piyasa kargaşası ise yatırımcıların Fed'in bu ay faiz oranlarını 50 baz puanlık bir artışa gitmesi beklentilerini ortadan kaldırdı. 

Yatırımcılar ise Fed'in ne kadar şahin olacağını ölçmek için salı günkü enflasyon verilerine odaklanacak.

ABD para birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi ise Goldman Sachs'ın Fed'in 22 Mart toplantısında faiz artırımına gitmesini artık beklemediğini açıklamasının ardından %0,87 düşerek 103,72 ile son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Endeks  son olarak 105,64 seviyesine kadar çıkmıştı.

Commonwealth Bank Of Australia FX stratejisti Carol Kong ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "FOMC'nin bakış açısına göre, endişeleri hala enflasyon ve enflasyon gerçekten yavaşlamadı. Salı günkü veriler TÜFE'nin kalıcı olarak yüksek kaldığını göstermeye devam edecektir." dedi. 

Carol Kong ayrıca ABD finans sisteminde yaşananlar göz önüne alındığında, 25 baz puanlık bir faiz artışına gidilmesinin daha olası olduğunu belirtti.

Piyasa katılımcıları da şu anda Fed'in mevcut faiz oranına bağlı kalma ihtimalini yaklaşık %18, 25 baz puanlık bir artış ihtimalini ise %82 olarak fiyatlıyor. 

Buna karşılık, SVB'nin çöküşünden önce piyasa 50 baz puanlık bir artırım için %70'lik bir ihtimal fiyatlanıyordu.

REKLAMI KAPAT X