BAE’den sıcak para ne zaman gelir? Döviz kurlarındaki artış engellenir mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
BAE’den sıcak para ne zaman gelir? Döviz kurlarındaki artış engellenir mi?
Doviz.com
20.07.2023 11:38

Türkiye’nin BAE ile yaptığı 13 anlaşma sonunda 50,7 milyar dolarlık nakit akışı sağlayacağının bildirilmesinin ardından döviz kurlarında akşam saatlerinde bir miktar geri çekilme yaşandı. Peki BAE’den sıcak para ne zaman gelecek, bu para döviz kurlarındaki yükselişi engelleyebilecek mi?

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalandı. Anlaşmaların toplam tutarı ise 50,7 milyar doları buldu.

İLGİLİ HABER Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalandı. Anlaşmaların toplam tutarı ise 50,7 milyar doları buldu.

Ancak Bloomberg International Londra muhabiri Kerim Karakaya’nın aktardığına göre, BAE ile yapılan anlaşmalarda kısa vadede sıcak para girişi sağlayacak en önemli madde 8,5 milyar dolarlık sukuk satışı olacak.

*** Kira sertifikası (Sukuk), bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan, ikincil piyasalarda alım satıma konu edilebilen faizsiz sermaye piyasası ürünüdür.

Bu 8,5 milyar dolarlık rakamın ise Türkiye’nin neredeyse yıllık dış borçlanmasına yakın bir rakam olduğunu belirten Karakaya, bu rakama Eximbank üzerinden Türk şirketlerine kullandırılacak 3 milyar doları da eklemek gerektiğini aktararak, bahsi geçen 50,7 milyar dolarlık anlaşmaların kısa vadede 11,5 milyar dolarının ülkeye hızlı girişinin planlandığını öne sürdü. Bu rakamın döviz kurları üzerinde baskı yaratabileceği endişesi de dün kurlarda bir miktar geri çekilme yaşanmasını sağlamıştı.

Fakat, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Havva Tunç, gelecek olan yaklaşık 50 milyar dolarlık paranın, ekonomide dolar arzını yükselteceğinden fiyat artışlarını durdurabilecek potansiyelde olduğunu ancak yatırım ve üretim yapılmazsa bu paranın yine bir işe yaramayacağını söyledi.

Tunç ayrıca gelecek bu paranın IMF etkisi yaratmayacağının da altını çizerek, “Beklenen etki olmayacak. TCMB görevini yapmazsa, zor.” ifadelerini kullandı.

Piyasalarda döviz kurları da dünkü geri çekilmenin ardından TCMB’nin faiz kararı öncesi erken saatlerde kayıplarını telafi etti.

Buna göre dolar/TL, dün anlaşmaların açıklanmasının ardından 26,62 seviyesine kadar geri çekildikten sonra kritik faiz kararı öncesinde 26,92 seviyesinden işlem görmeye başladı.

Böylelikle sıcak para etkisinin piyasalarda erken bittiği ve piyasaların asıl odağının TCMB’ye kaydığı görüldü. Buna göre, rasyonel politikalara dönüş kapsamında haziran ayında 27 ay sonra ilk kez faiz artışına giden TCMB’nin, temmuz ayı PPK toplantısında ne ölçüde bir karar alacağı, döviz kurlarının seyri üzerindeki en önemli katalizör olmayı sürdürüyor.

REKLAMI KAPAT X