Bayram tatilinin ardından yeni haftada piyasaları neler bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bayram tatilinin ardından yeni haftada piyasaları neler bekliyor?
Doviz.com
15.04.2024 09:10

Bayram tatilinin ardından piyasaları ekonomi gündeminin oldukça yoğun olduğu bir hafta bekliyor. İşte bu haftanın öne çıkan gelişmeleri..

Yurt içinde işsizlik oranı, Merkezi Yönetim bütçe dengesi, ödemeler dengesi, tarım ürünleri üretici fiyatları, sanayi ciro, perakende satış ve ticari satış endeksleri, konut satışları ve özel sektörün yurt dışı kredi borcu verileri bu haftanın öne çıkan verileri arasında yer alıyor.

Ayrıca, Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını ortaya koyacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın raporu da finans piyasaları tarafından merakla bekleniyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası bilançosunda tarihi zarar Merkez Bankası, 2023 yılında 818,2 milyar liralık rekor bir zarar açıkladı.

Yurt dışında ise ABD'de konut başlangıçları, sanayi üretimi, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi, ikinci el konut satışları; Almanya'da ZEW endeksi; Çin'de GSYH, sanayi üretimi, perakende satışlar, üretici fiyatları; Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, dış ticaret, tüketici fiyatları; İngiltere'de tüketici ve üretici enflasyonu, perakende satışlar; Japonya'da tüketici fiyatları verileri öncelikli olarak takip edilecek veriler arasında yer alıyor.

Öte yandan, ABD'de açıklanacak "Bej Kitap (Beige Book)" raporu ve Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası 2024 Yılı Bahar Toplantısı ile G20 finans ve maliye bakanları toplantıları da küresel çapta takip edilecek gelişmeler arasında bulunuyor.

Hafta boyunca oldukça fazla sayıda merkez bankası yetkilisinin de konuşması bulunuyor.

İran-İsrail gerginliği

Bu gelişmelerin yanında geçtiğimiz hafta sonunda başlayan İran-İsrail gerginliğindeki güncel gelişmeler de küresel finans piyasalarının odağında olacak.

Buna göre son olarak İran'ın İHA'larla yaptığı saldıralıran ardından İran Birleşmiş Millitler (BM) Misyonu tarafından açıklama geldi. Açıklamada, “İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz" denildi.

İsrail rejiminin bir hata daha yapması halinde yanıtlarının sert olacağı belirtilen açıklamada, "Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” ifadeleri kullanıldı.

İLGİLİ ANALİZ İran-İsrail gerginliği altın fiyatlarını nasıl etkiler? Geçtiğimiz cumartesi gecesi yaşanan İran-İsrail gerginliği, başta altın olmak üzere değerli metal fiyatlarının yukarı yönlü ivmelenmesi beklentilerini artırdı. Peki, İran-İsrail gerginliği yeni haftada altın fiyatlarını nasıl etkileyebilir?
REKLAMI KAPAT X