Beklentileri Aşan Euro Bölgesi Verileri Euroyu Zirveye Çıkardı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Beklentileri Aşan Euro Bölgesi Verileri Euroyu Zirveye Çıkardı
Doviz.com
25.11.2017 11:58

Perşembe ve Cuma günü açıklanan ekonomik veriler euro bölgesi ekonomisinin beklentilerin üzerinde güçlü bir biçimde toparlandığını ve bu yıl %2.3 lük büyüme beklentisini gerçekleştirme yolunda emin adımlarla  ilerlediğini gösterdi.  Perşembe günü açıklanan IHS Markit ‘in Kasım ayı Euro Bölgesi Satınalma Müdürleri Kompozit Endeksi bir önceki aya göre 1.5 puan artışla 57.5’e yükselerek 56 olan beklentiyi aştı ve son 7 yılın en yüksek seviyesini gördü. Aynı şeklide Kasım ayı Almanya İmalat Sektörü Satınalma Müdürleri Endeksi de  bir önceki aya göre 1.9 puan artışla 62.5’e yükselerek  60.4 olan beklentiyi fazlasıyla aştı. Sürpriz bir artış gösteren ihracat siparişleri endeksi beklenin çok üzerine çıkardı. Cuma günü açıklanan  Kasım ayı Almanya Ifo İş İklimi Endeksi ise bir önceki aya göre 0.07 puan artışla  117.5 ‘e yükselerek 116.6 olan beklentiyi aştı.     

 

AB ekonomisinin güçlü bir şekilde toparlandığını ortaya koyan verilerin piyasalarda estirdiği  pozitif  hava sayesinde yatırımcılar Almanya’da Angela Merkel’in hükümet kurma çalışmalarının sonuç vermemesi üzerine oluşan politik belirsizlik karşısında  paniğe kapılmadı.

 

Dolar cephesinde ise Çarşamba günü açıklanan Fed’in  Ekim ayında yaptığı politika  toplantısı  tutanakları Federal Reserve yetkililerinin tam istihdam seviyesinde  enflasyonun inatla düşük seyretmeye devam etmesini açıklayamadıklarını ve giderek daha fazla tedirgin olduklarını ortaya koydu.  Bu durum Fed’in Aralık ayında  faiz yükseltmesine engel teşkil etmemekle birlikte ileriye yönelik belirsizlik yarattığı için   ABD hazine tahvillerinin getirileri geriledi ve dolar euro karşısında hızla değer kaybetti.  Cuma günü açıklanan Kasım ayı ABD İmalat Sektörü Satınalma Müdürleri endeksi bir önceki aya göre 0.8 puan düşüşle  53.8’e gerileyerek 54.8 olan beklentinin altında kalması üzerine dolar endeksi %0.34 gerileyerek 92.72’ye düştü ve  dolar euro karşısında %0.7 değer kaybetti. EUR/USD paritesi Cuma günü gün içinde 1.1945 seviyesini gördü. 

 

Euro diğer temel para birimleri karşısında da değer kazandı:

 

 EUR/JPY 1.131 (+%0.99),  EUR/GBP 0.8946 (+%0.46),  EUR/CHF 1.1687 (+%0.43)

REKLAMI KAPAT X