Brexit Görüşmeleri Kuzey İrlanda Engeline Takıldı, Sterlin Düştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
06.12.2017 12:06

İngiltere’nin, AB ile serbest ticaret anlaşmaları görüşmelerine bir an önce başlayabilmesi için 14 Aralık’ta başlayacak AB liderler zirvesinden önce Brexit çerçevesinde, finansal konular, İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının hakları ve Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında maddi sınır olmaması konularında AB ile mutabakata varması gerekiyor.  

Brexit şartlarını görüşmek üzere AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve  AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Pazartesi günü Brüksel’de biraraya gelen İngiltere Başbakanı May,  İngiltere’nin, Kuzey İrlanda’nın AB gümrük birliğinde kalmasına izin vermesi, İrlanda Cumhuriyeti ile esnek sınırı kabul etmesi ile ilgili şarta Kuzey İrlanda’nın şiddetle karşı çıkması üzerine görüşmelerde bir ilerleme sağlanamadı.  May’in, Kuzey İrlanda yönetiminin desteğiyle Parlamento’da çoğunluğu sağladığı için Kuzey İrlanda yönetimini ikna etmesi gerekiyor. Ayrıca 1998’de yapılan barış anlaşması gereğince Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırın açık olması gerekiyor. 

Sterlin, Brexit görüşmelerinde ilerleme sağlanamaması üzerine Salı günü oldukça iniş çıkışlı bir seyir izledi.  Pazartesi günü 1.3523 dolar seviyesine kadar yükselen GBP/USD paritesi Salı sabahı 1.3373 ile 1.3483 aralığında seyretti ve %0.26 gerileyerek 1.3443’ten kapandı. Sterlinin 14-15 Aralıkta yapılacak AB liderler zirvesine kadar veya AB ile Brexit konusunda  mutabakata varılana kadar bu seyrini  sürdürmesi bekleniyor. 

Görüşmeleri sürdürmek için Çarşamba günü yeniden Brüksel’e gidecek olan Theresa May’in AB zirvesinden önce AB ile Brexit şartlarında mutabakata varmayı başaramaması halinde, AB zirvesinde serbest ticaret anlaşmaları  görüşmelerinin başlatılması mümkün olamayacak. 

İngiltere merkezli şirketlerin, faaliyetlerini  Avrupa’ya taşımak zorunda kalmadan AB tüketicilerine ulaşabilmeleri için İngiltere ile AB bloğu arasında serbet ticaret anlaşmalarının yapılması gerekiyor.  Belirsizlik nedeniyle Londra’da yerleşik bazı finans kuruluşları şimdiden faaliyetlerini kısmen Avrupa’ya taşımaya başladılar.  

REKLAMI KAPAT X