Brexit, Sterlin'e Değer Kaybettiriyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brexit, Sterlin'e Değer Kaybettiriyor
Doviz.com
19.11.2017 21:59

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, BBC televizyonuna Pazar günü verdiği röportajda İngiltere’nin uzun yıllardır sürekli artış gösteren kamu borcunun artık düşüşe geçme noktasına çok yaklaştığını söyledi. Hammond hükümetin zor bir yıl geçirdiğini ancak artık Brexit görüşmelerinde önemli ilerlemeler kaydedileceğini, AB’ye sunacakları Brexit dosyasını 14-15 Aralıkta yapılacak Avrupa Konseyi Zirvesi’ne yetiştireceklerini söyledi. 

Çarşamba günü bütçe konuşması  yapması beklenen Hammond uzun yıllardır süren bütçe açığını azaltma gayretlerine rağmen sürekli artan kamu borçlarının çok yakında azalmaya başlayacağını belirtti.  Hammond kamu borçlarının GSYİH’ya oranının gerileyeceği sözünü verdi.

Bu arada, 13-17 Kasım tarihlerinde düzenlenen  2018 Reuters Global Yatırım Zirvesi'nde konuşan bazı portföy yöneticileri yüklü cari açık, politik riskler ve yüksek kamu borcu nedeniyle İngiltere’nin gelişmiş değil gelişmekte olan bir ekonomi görünümü çizdiği dolayısıyla sterlinin de gelişmekte olan ekonomilerin parası gibi işlem görmesi gerektiğini ifade ettiler.  Yatırım uzmanları sterlinin 2016 Brexit referandumundan bu yana temel para birimleri karşısında ticaret ağırlıklı bazda  değer kaybettiğini ve Brexit anlaşmasına ilişkin belirsizlikler giderilmeden toparlanmasının beklenmediğini belirttiler. 

Zirveye katılan bazı portföy yöneticileri Brexit anlaşmasının zora düşmesi halinde GBP/USD paritesinin 1.20 -1.22 aralığına kadar gerilemesinin mümkün olabileceğini ifade etti.

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk’ın Başbakan May’e baskı yaparak 14-15 Aralık tarihlerinde yapılacak Avrupa Konseyi Zirvesi öncesinde Brexit anlaşmasının hazırlanmasını talep etmesi  Brexit’in etrafındaki belirsizlikleri kısmen azaltmış görünüyor.

Sterlin Cuma günü zayıflayan dolar karşısında 1.3260 seviyesini gördü ancak sonra 1.3203’e geriledi. GBP/EUR paritesi ise 1.1203’ye geriledi (-%0.07).

REKLAMI KAPAT X