Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında dolar kurunda son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında dolar kurunda son durum
Doviz.com
14.06.2023 13:46

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için Mehmet Şimşek'in adımlarını Merkez Bankası'yla atmasını kabullendiklerini söylemesi sonrasında TCMB’ye yönelik faiz artışı beklentileri de kuvvetlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan 2 yıldır ekonomide uygulanan “düşük faiz” politikasına ilişkin olarak kendisine yöneltilen bir soruya ““Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor” gibi bir yanılgının içine düşülmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, “hayırlı olsun” dedik” şeklinde yanıt verdi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz artışı mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz artışına atıfta bulunarak "Hazine ve Maliye Bakanı'mızın adımlarını süratle, rahatlıkla Merkez Bankası'yla atmasını kabullendik. Enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığımızı bildirdik" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinin ardından piyasalar ise ekonomide rasyonel politikalara yeniden dönüleceğini fiyatlamaya başlamıştı.

Ancak özellikle yabancı kurumlar, Erdoğan’ın Şimşek’e ne kadar alan açacağı konusuna şüphe ile yaklaşıyordu. Fakat bugün gelen açıklamalar sonrasında ekonomide Bakan Şimşek’in “tam yetkili” hale getirildiğinin mesajı verilmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyonu tek haneli rakamlara indirme konusunda kararlılığını ortaya koyması ile de yükselişiyle son zamanlarda tarihi seviyelerinde olan döviz kurlarında bir miktar geri çekilme yaşandı.

Buna göre, Dolar/TL yükselişle başladığı güne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında bugün saat 13.30 itibarıyla %0,35 düşüşle 23,54 seviyesinden devam etti.

Euro/TL ise bankalararası kurda (tabela kuru) 25,58 seviyesine çıktıktan sonra açıklamalar sonrasında 25,45 seviyesinden işlem gördü.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi de düne göre 11 baz puan düşerek 483 baz puana geriledi.

İLGİLİ HABER Ekonomim yazarı yanıtladı: Hangi orandaki faiz artışı piyasada nasıl yorumlanacak? Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, 22 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizin yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarılması durumunun, "Merkez Bankası’nın masaya yumruğunu vurması" şeklinde yorumlanacağını belirtti.
REKLAMI KAPAT X