Dolar, ABD TÜFE verisi öncesi sakinliğini koruyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, ABD TÜFE verisi öncesi sakinliğini koruyor
Doviz.com
13.12.2022 11:31

Dolar endeksi ABD’den gelecek tüketici enflasyon verisinin gerileyeceği beklentisiyle hafif bir gerileme gösterirken, dolar/TL ise yatay seyrini korudu.

Dolar/TL, yatay hareketlerini sürdürerek %0,07 artışla 18,6491 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 11:30 itibarıyla %0,19 artışla 1,0554 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,14 artışla 1,2285 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,11 düşüşle 104,9119 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, ABD enflasyon verilerini ve yılın son Fed toplantısını beklerken pazartesi günü çıktığı 105 seviyesinin altına yeniden geriledi.

ABD enflasyonunda başlayan küçük geri çekilmeler, enflasyonun zirve yaptığı beklentilerini de artırarak dolar endeksinde değer kayıplarının yaşanmasına sebep olmuştu.

Bugün TSİ 16:30'da açıklanacak olan ABD enflasyon verisi (TÜFE) ise, yatırımcıların ABD’de yaşanan fiyat artışlarının son durumunu görmesini sağlayacak.

Fed’in para politikasında izleyeceği yolu da belirlemesi beklenen bu veri öncesinde ise piyasalarda enflasyonda yavaşlama görülmesi beklentileri arttı.

Piyasaların genel beklentisi ise, yıllık enflasyonun %7,7 seviyesinden %7,3’e, aylık enflasyonun ise %0,4 seviyesinden %0,3’e inmesi yönünde oldu.

NatWest Markets Strateji Müdürü John Briggs, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Her iki yönde de gerçekleşebilecek bir sapma, piyasaların Fed'den önemli bir tepki almasını sağlayabilir." dedi.

Fed'in ayrıca art arda dört kez 75 baz puan artırdıktan sonra çarşamba günü faiz oranını 50 baz puan artırması ve faiz artış hızını yavaşlatmaya başlaması bekleniyor.

Ancak, kasım ayına ilişkin üretici fiyat endeksi verileri, beklenenden daha az gevşeyerek güçlü bir TÜFE okumasına ilişkin endişeleri de artırarak yatırımcıların çekimser kalmasına sebep oldu.

Fed Başkanı Powell, faiz artışlarında yavaşlanabileceğinin sinyalini verirken, yüksek enflasyonun daha fazla faiz artışına gidilmesine yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

REKLAMI KAPAT X