Dolar, Asya seansında sakinliğini bozdu: Kurlarda haftanın ilk rakamları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, Asya seansında sakinliğini bozdu: Kurlarda haftanın ilk rakamları
Doviz.com
14.08.2023 08:56

Asya seansında 27,24 ile yeni zirvesini test eden dolar kuru, Türkiye piyasalarının açılmasına yakın 27 liranın üzerindeki yatay seyrine geri döndü. İşte döviz piyasasında haftanın ilk rakamları...

Seçimlerden sonra yükselişine hız kazandırarak neredeyse her  gün yeni rekor kıran dolar kuru, 27 lira sınırına geldikten sonra hız kesmişti.

Buna göre temmuz ayını 26-27 arasında geçiren kur, anlık çıkışlar gösterse de genel olarak yatay denebilecek bir performans sergiliyordu. Ancak yeni haftada Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatlerde kurda dalgalı bir seyir izlendi.

Buna göre dolar kuru yeni haftada Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatlerde sakinliğini bozarak 27,20 liranın üzerine kadar çıktı.

Ancak seansın açılmasına yakın kurlar yatay seyrine geri döndü ve serbest piyasada 27,03 liradan alınan dolar 27,04 liradan, 29,58 liradan alınan euro ise 29,59 liradan işlem gördü.

Cuma günü doların satış fiyatı 26,96 lira, euronun satış fiyatı ise 29,60 lira olmuştu.

Kapalıçarşı'da ise cumartesi günkü fiyatlamalara göre dolar 27,12, euro ise 29,65 liradan alıcılarıyla buluşmuştu.

Rezervlerde toparlanma

TCMB'nin geçen hafta açıkladığı verilere göre net uluslararası rezervler, 4 Ağustos ile biten haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık 4,8 milyar dolar artışla 15,72 milyar dolara yükseldi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın net rezervi 15 milyar doları aştı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net rezervleri 4 Ağustos haftasında 15,7 milyar dolara kadar çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise net rezervlerde son iki ayda 20,1 milyar dolar yükseliş yaşandığına dikkat çekerek "Rezerv artışlarının, kur korumalı mevduat dönüşlerinin rekor seviyede olduğu Ağustos ayında devam etmesi oldukça anlamlı. Piyasa koşulları elverdiği ölçüde rezerv biriktirmeye devam edeceğiz" dedi.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten Merkez Bankası rezervlerine ilişkin açıklama Bakan Şimşek, son iki ayda rezervlerde 17,1 milyar dolara varan artışlar yaşandığını belirterek, "Piyasa koşulları elverdiği ölçüde rezerv biriktirmeye devam edeceğiz." dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de, Türkiye'de para ve maliye politikanda kademeli düzeltmenin başladığını belirtti. Bakan Şimşek ise konuyla ilgili, "Makro-finansal istikrarı sağlamak ve ülkemizin şoklara karşı dayanıklılığını artırmak için kurala dayalı, uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlıyız. Bunun kredi notumuza yansıyacağına inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Moody's: Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir Moody’s, Türkiye ile ilgili yayımladığı son raporda, uygulanan ekonomi politikalarının kredi görünümü için olumlu olduğunu ancak yeni bir politika dönüşü riskinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
İLGİLİ ANALİZ Yeni haftada piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme Piyasalar yeni haftada, ABD ve Euro Bölgesi’nden gelecek çeşitli verileri fiyatlamaya ve son Fed toplantısına ait tutanaklar ile Fed’in gelecekteki hamlelerine ilişkin çıkarımlarda bulunmaya çalışacak.
REKLAMI KAPAT X