Dolar, Avrupa'da yüksek seyreden enflasyondan destek buldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, Avrupa'da yüksek seyreden enflasyondan destek buldu
Doviz.com
02.03.2023 11:30

Dolar, Avrupa'da yüksek seyreden enflasyonun ardından ABD getirilerinin yükselmesiyle perşembe günü yükselişe geçti.

Dolar/TL, bugün saat 11:30 itibarıyla %0,06 artışla 18,8926 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,31 artışla 104,7409 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar, çarşamba günü euro karşısında %0,9 değer kaybederek son bir ayın en sert düşüşünü yaşarken, şubat ayında Almanya'da beklentileri aşan enflasyon verilerinin ardından Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artışlarına agresif bir şekilde devam edebileceği beklentileriyle desteklendi.

Singapur'daki OCBC Bank stratejisti Christopher Wong, faiz artışlarında beklentilerin üzerinde gerçekleşebilecek bir sürprizin euroya bir miktar güç kazandırabileceğini belirterek, "Açıklanan enflasyon verileri, faiz beklentilerinde kritik öneme sahip" ifadelerini kullandı.

ABD dolar endeksi ise ABD Hazine getirilerinin yeni bir zirveye ulaşması ve Fed yetkilisi Neel Kashkari'nin Fed'in mart ayındaki bir sonraki toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışına kapıyı açık bırakmasının yardımıyla %0,3 artarak 104,7371'e yükseldi.

Çin yuanı ise çarşamba günü 2023 yılının en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra dolar karşısında 6,8928 seviyesine kadar geriledi.

Yatırımcılar ise pazar günü başlayacak olan Çin Ulusal Halk Kongresi toplantısını, Covid sonrası toparlanmaya yönelik politika desteği konusunda yol gösterici olması açısından beklemeye başladı.

Commonwealth Bank of Australia Ekonomi Müdürü Joe Capurso, "Dün Çin'in şubat ayı PMI verilerindeki olumlu sürpriz, madencilik emtia fiyatları ve bunları ihraç eden ülkelerin para birimleri için olumlu bir gelişme oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Sterlin ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey'nin gelecekteki faiz artışları konusunda "hiçbir şeye karar verilmediğini" söyleyen ve yatırımcıların daha yüksek oranlara ilişkin bahislerini geri çekmesine neden olan açıklamalarının ardından geri çekildi. Buna göre  sterlin/dolar %0,2 düşüşle 1,2005 dolara geriledi. 

Etiketler: dolar dolar/TL OCBC fed BoE ecb
REKLAMI KAPAT X