Dolar bir buçuk ayın en düşük seviyesine indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar bir buçuk ayın en düşük seviyesine indi
Doviz.com
09.11.2022 11:46

Dolar endeksi, Alman tahvil getirilerinin artması ve ABD enflasyon verisi öncesinde belirsizliklerin çoğalmasıyla, bir buçuk ayın en düşük seviyesine indi.

Dolar endeksi, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,14 düşerek 109,4987 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, dolar endeksindeki volatiliteye rağmen, yatay hareketlerine devam ederek %0,43 artışla 18,6021 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, parite değerinin üzerine çıktıktan sonra 1,0082 seviyesinden işlem görüyor.

Yükselen Alman tahvil getirilerinin euroyu güçlendirmesi ve bu hafta açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) beklentiler altında gelme ihtimalinin artması, dolarda yaşanan değer kaybının devam etmesine yol açtı.

Almanya’da iki yıllık tahvillerin getirisi, bir hafta önceye göre 20 baz puan artarak %2,14'e yükseldi.

Bannockburn Global Forex'in baş piyasa analisti Marc Chandler konuyla ilgili, "Bugün odaklandığım şey, iki yıllık Alman tahvillerindeki büyük hareket. Bu Fed ile ilgili değil, ECB'nin daha agresif olmasıyla ilgili." dedi.

Chandler ayrıca, “Alman tahvil getirilerindeki yükseliş, Avrupa Merkez Bankası'nın daha fazla sıkılaştırma yapması beklentilerini de artırdı.” dedi.

Küresel piyasaların yakından takip ettiği bir diğer önemli gelişme ise, 8 Kasım tarihinde yapılan ABD ara seçimlerindeydi. Sonuçlarıyla Washington'da bölünmüş bir hükümet dönemini başlatabilecek bu ara seçim, Demokratların sosyal harcama planlarını engelleyebilecek olması sebebiyle piyasalarda belirsizlik yaratarak dolar endeksinin değer kaybetmesine destek olmuştu.

ABD ara seçimlerinin sonuçları hala belirsizliğini korurken, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirmeye doğru ilerlediği görülüyor.

The New York Times gazetesinin projeksiyonlara göre, Temsilciler Meclisi'nde kontrolün Cumhuriyetçilere geçme olasılığı şu an yüzde 84 olarak görülüyor. 

HSBC analistleri bir notta, "Cumhuriyetçilerin çoğunluğu sağlaması ve bunun sonucunda ortaya çıkan siyasi tıkanıklık, mali teşviklerde zorlukların yaşanmasına sebep olabilir." dedi.

Bu gelişmelerden sonra küresel piyasalar, perşembe günü açıklanacak olan TÜFE verilerine odaklandı.

Ekonomistler, aylık ve yıllık çekirdek enflasyon rakamlarının sırasıyla %0,5 ve %6,5'e gerilemesini bekliyor.

Enflasyondaki iyileşme beklentileri Fed’i gelecek dönemlerde daha az agresif davranmaya itse bile, beklenen rakamlar yine de Fed’in enflasyon hedeflerinin çok üzerinde bulunuyor.

OANDA'da kıdemli piyasa analisti olan Ed Moya, "Enflasyon biraz daha soğuyacak ancak, hizmet sektörü istenilen büyüklükte bir soğumanın gerçekleşmesini engelliyor." dedi.

Moya ayrıca, "Fed, aralık ve şubat aylarındaki para politikası toplantılarında faiz oranlarını 50 baz puan, mart  ayındaki toplantıda ise 25 baz puan daha artırabilir." dedi.

REKLAMI KAPAT X