Dolar, BoJ kararının ardından yükselişte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, BoJ kararının ardından yükselişte
Doviz.com
18.01.2023 10:08

Dolar endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) getiri eğrisinde bir değişikliğe gitmemesinin ardından çarşamba günü yükselişe geçerken; dolar endeksindeki yükselişin desteğiyle dolar/TL ise yeniden 18,79 seviyesine çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,13 artışla 18,7916 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,01 artışla 1,0793 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,27 artışla 1,2307 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,27 artışla 102,6527 seviyesinden işlem görüyor.

BoJ faiz oranlarını ultra düşük seviyelerde tutarken, getiri eğrisi kontrol aralığını değiştirmeyerek politikada daha fazla genişleme yönündeki piyasa beklentilerini boşa çıkardı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) ayrıca niceliksel gevşeme önlemlerini şimdilik uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Banka bu hamleleriyle, yllık hedef aralığın üzerinde seyreden enflasyona rağmen büyük ölçüde güvercin bir tablo çizdi.

Piyasaların BOJ'un getiri eğrisi kontrolünün ocak ayında sona ereceğini fiyatlamasına rağmen getiri eğrisinin sabit bırakılması ise Japon tahvil getirilerinin düşerek, dolar endeksinin değer kazanmasına yol açtı.

Japonya'da açıklanan diğer ekonomik veriler de ekonomi için karamsar bir tablo çizdi. Buna göre, işletmelerin sermaye harcamalarının bir göstergesi olan çekirdek makine siparişleri kasım ayında beklentilerin üzerinde düştü. Bu veriler ise küresel resesyon endişelerini tetikleyerek, güvenli liman para birimi olarak kabul edilen ABD dolarını destekledi. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath ise 2023'ün küresel ekonomi için zor bir yıl olacağını ve toparlanmanın ancak yıl sonuna doğru ya da 2024'te olabileceğini belirtti. IMF'nin resesyon uyarısı, ekonomistlerin ve iş dünyası liderlerinin yakın vadede ekonomilerin soğumaya başladığını gösteren bir dizi anketin ardından geldi. 

Bu hafta ayrıca başta Başkan Yardımcısı Lael Brainard'ın perşembe günü yapacağı konuşma olmak üzere bir dizi önemli ABD Merkez Bankası konuşmacısına odaklanılacak.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz artırım hızını yavaşlatması beklenirken, piyasalar bunun ekonomik yavaşlamayı engellemek için yeterli olup olmayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Ayrıca ABD'de aralık ayı üretici fiyat endeksi verisi başta olmak üzere perakende satışlar ve sanayi üretimi gibi bu hafta çeşitli ekonomik veriler de açıklanacak. Yatırımcılar bu verilerden Fed'in faiz artışlarında nasıl bir yol izleyeceğine dair ipucu arayacak.

REKLAMI KAPAT X