Dolar, Çin'deki COVID korkuları üzerine iki yılın zirvesine yakın

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, Çin'deki COVID korkuları üzerine iki yılın zirvesine yakın
Doviz.com
26.04.2022 10:32

Dolar, Çin'deki COVID-19 karantinalarının ekonomik etkisine ilişkin endişelerin doların güvenli liman cazibesini desteklemesi ve ABD'nin agresif faiz artırımı beklentilerinin tahvil getirilerini yüksek tutmasıyla salı günü iki yılın zirvesi yakınında tutundu.

Doların altı ana akran karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, bir gecede iki yılın zirvesi olan 101.86'ya ulaştıktan sonra 101.59'da %0.13 düştü.

Bu ay şimdiye kadar %3,3 değer kazandı ve bu yükseliş Kasım 2015'ten bu yana en büyük kazancı oldu.

Westpac analistleri, "Dolar endeksi yukarı yönlü iyi bir bahis olmaya devam ediyor. Yetkililer agresif bir COVID kampanyası yürütürken, Ukrayna çevresindeki koşullar dalgalı olmaya devam ederken ve 'Fed konuşması' her zamanki gibi şahin kalırken Çin büyüme riskleri yükseliyor" dedi. 

Çin'in finans merkezi Şangay şimdi yaklaşık bir aydır COVID ile savaşmak için sıkı bir kilit altındayken, Pekin bir gecede 20 milyon insan üzerinde toplu test yapma planlarını hızlandırdı ve yaklaşan bir kilitlenme endişelerini körükledi. 

Geçen hafta çeşitli merkez bankası politika yapıcılarının şahin yorumları da agresif faiz artırımları olasılığını artırdı. Bunların en önemlisi, piyasaların sonraki iki toplantısının her birinde faiz oranlarını yarım puan artırmasını beklediği ABD Merkez Bankası'ndan geldi. 

Çin'in offshore yuanı, Çin Halk Bankası'nın Pazartesi günü geç saatlerde bankaların rezerv olarak tutması gereken döviz miktarını azaltacağını açıklamasının ardından dolar başına 6.5572 seviyesinde biraz yükseldi.

Bu, Çin'in ekonomik büyümesine ilişkin korkulardan zarar gören para biriminin Pazartesi günü dolar başına 6,609 ile bir yılın en düşük seviyesinden toparlanmasına yardımcı oldu.

Hisse senedi piyasaları ve ABD tahvil getirileri de genel risk algısındaki iyileşmeyle Salı günü yükseldi.

Euro, Pazartesi günü piyasa endişelerinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeniden seçilmesinden kaynaklanan iyimserliği dengelediği Pazartesi günü %0,14 artışla 1,0727 dolardaydı ve iki yılın en düşük seviyesi olan 1,0697 doları geride bıraktı.

Sterlin, bir gecede Eylül 2020'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra %0,18 artışla 1,2744 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD vadeli işlem piyasası verileri, fonların Ekim 2019'dan bu yana sterlin karşısındaki en büyük bahsini biriktirdiğini gösteriyor.

Avustralya doları, Çin'de uygulanan kısıtlamaların emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturmasının ardından gördüğü iki ayın en düşük seviyesinden %0,6 yükseldi.

Dolar yen karşısında pek değişmedi, 127.16 seviyesinde sabit kaldı. Japon para birimi, geçen haftanın 20 yılın en düşük seviyesi olan 129.40'tan bu hafta çok hafif bir toparlanma başardı.

Bitcoin 40.600 dolarda sabit devam ederken Ethereum 3.000 dolar seviyesinde.

REKLAMI KAPAT X