Dolar ECB'nin faiz kararı sonrasında yükseliş arayışında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar ECB'nin faiz kararı sonrasında yükseliş arayışında
Doviz.com
28.10.2022 12:45

Dolar endeksi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı sonrasında yükseliş arayışına girerek tekrar 110 seviyesinin üzerine çıktı.

Dolar/TL, bugün saat 12:45 itibarıyla 18,6177 seviyesinden yatay işlem görüyor.

Euro/dolar, ECB'nin faiz kararı sonrasında parite değerinin altına inerek, 0,9959 seviyesinden işlem görüyor.

Fed'in gelecek dönemlerde faiz artış hızında yavaşlamaya gideceği beklentisinin kuvvetlenmesiyle zayıflayan dolarECB'nin faiz oranlarını 75 baz puan artırması sonrasında bir miktar güç kazandı.

Ancak analistler, perşembe günü yaşanan yükselişin, sert bir düşüşün ardından gerçekleşen doğal bir tepki olduğunu söyledi.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın dün açıkladığı, ABD gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisine göre %2,6 oranında gerçekleşen büyüme, ekonominin resesyona girdiği endişelerine yol açan iki çeyrek üst üste daralma durumuna son verdi.

Ekonomistler, GSYH büyümesinin %2,4 oranında gerçekleşmesini bekliyordu.

Beklentilerin üzerinde gelen büyüme oranına rağmen ekonomistler, Fed'in agresif faiz artışlarının tüketici harcamalarını sınırlandırması nedeniyle, verinin ekonominin performansını tam olarak yansıtmadığını belirtti.

BMO Capital Markets baş ekonomisti Douglas Porter, "Manşetteki parlak rakamlara rağmen detaylara bakıldığında, ABD ekonomisinin çok daha kötü bir tablo çizdiği ve açıkça ivme kaybettiği görülüyor." dedi.

Porter ayrıca, "Fed'in geçmiş ve gelecekteki faiz artışlarının tam etkisi, gelecek yılın ilk yarısında görülecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in ayrıca, 1-2 Kasım'daki toplantısında faizleri 75 baz puan artırması bekleniyor.

Yatırımcılar ise  günün ilerleyen saatlerinde, Fed'in faiz artırırken özellikle incelediği Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi verilerini bekliyor.

Eylül ayında aylık bazda %0,3 artış göstermesi beklenen endeks, bir önceki ay %0,2 artış göstermişti.

REKLAMI KAPAT X