Dolar ekim ayına yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar ekim ayına yükselişle başladı
Doviz.com
03.10.2022 11:03

Avrupa'da enflasyonun rekor seviyeye ulaşması ve ABD'de tüketici harcamalarının beklenenden daha hızlı artmasının ardından merkez bankalarının faiz artışına devam edeceği beklentisiyle dolar ekim ayına yükselişle başladı.

Dolar/TL salı günü akşam seansında ulaştığı 18,7323 seviyesinin ardından geçtiğimiz haftayı 18,5002 seviyesinde konsolide olarak kapattı. Yeni haftada da yükselişini sürdüren dolar/TL paritesi haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,38 artışla 18,5715 seviyesinden işlem görüyor.

Bu yılın başından beri yaklaşık yüzde 17 yükselen dolar endeksi, eylül ayında yaklaşık yüzde 3 oranında artış gösterdi. Dolar endeksi haftalık bazda ise son üç haftadır ilk düşüşünü gerçekleştirdi ve geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti. Bu haftanın ilk gününde ise, yüzde 0,14 düşüşle 112,0165 seviyesinden işlem görüyor.

Geçtiğimiz hafta 1 seviyesinin altına inen euro/dolar paritesi ise, yeni haftada yüzde 0,13 yükselişle 0,9814 seviyesinden işlem görüyor.

Küresel ekonomik büyümenin kötüye gittiğine dair endişeler doları 20 yılın zirvesine yakın tutarken, Avrupa'da enflasyon rekor seviyeye ulaştı. ABD'de ise tüketici harcamaları beklentilerin üzerinde geldi.

Cuma günü açıklanan Euro bölgesi enflasyonu, eylül ayında tahminleri aşarak yüzde 10'a ulaştı. Böylelikle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) önümüzdeki ay agresif bir faiz artışına gideceği beklentileri güçlendi.

Geçtiğimiz hafta ABD Ticaret Bakanlığından gelen bir diğer veriye göre ise, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,4 arttı.

Gelen veri sonrasında borçlanma maliyetlerini 1980'lerden bu yana hiç olmadığı kadar hızlı artıran Fed'in gelecek dönemlerde de faiz artışlarında yavaşlamaya gitme ihtimali oldukça azaldı.

Forexlive'ın baş döviz analisti Adam Button, enflasyon verilerinin bir kez daha beklenenden yüksek gelmesiyle faiz oranlarının artmaya devam edeceğini, faiz oranlarındaki artışın da doların güçlenmesine destek olacağını belirtti.

Ayrıca Button, agresif parasal sıkılaşma adımları karşısında yatırımcıların, enflasyon ve ekonomik büyüme endişelerinin arttığına ve böylelikle döviz oynaklığının yükseldiğine vurgu yaptı.

Piyasalarda dalgalanmanın bir müddet daha sürebileceğine işaret eden analistler, bugün veri gündeminde İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin öne çıktığını aktardı.

Fed'in gelecekteki faiz artırımlarına ilişkin planlarında etkili olması beklenen ABD tarım dışı istihdam verisinin de bu hafta yatırımcılar için önemli olacağı aktarıldı.

REKLAMI KAPAT X