Dolar endeksi ABD'den gelecek enflasyon verilerine odaklandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksi ABD'den gelecek enflasyon verilerine odaklandı
Doviz.com
09.12.2022 10:48

ABD'de enflasyonun gevşeyebileceği beklentilerinin artmasıyla gerileyen dolar endeksi, ABD'den gelecek verilere odaklandı.

Dolar/TL, dolar endeksindeki gevşemeye rağmen 18,6479 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,16 artışla 1,0572 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,14 düşüşle 104,6444 seviyesinden işlem görüyor.

Yatırımcıların yaklaşan ABD enflasyon verileri öncesinde enflasyonun gevşemeye başlayacağını düşünmesiyle gerileyen dolar endeksi haftalık bazda ise resesyon endişeleriyle yaklaşık %0,4 değer kazanmaya hazırlanıyor.

Cuma günü açıklanacak olan ABD üretici fiyat endeksinin ise imalat sektörünün karşı karşıya olduğu enflasyonun kasım ayında daha da azaldığını göstermesi bekleniyor. Bu verinin, daha yakından takip edilen ve önümüzdeki hafta açıklanacak tüketici fiyat endeksine de benzer bir eğilim göstermesi bekleniyor.

Piyasalar ise, beklenenden daha güçlü gelebilecek bir verinin, ABD Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırımına gitmesine neden olabileceğinden endişe ediyor; zira Fed, para politikası duruşunun büyük ölçüde enflasyonun seyrine göre şekilleneceği sinyalini vermiş, Fed Başkanı Powell ise faiz artırımlarında yavaşlamaya gidilebileceğini söylemişti.

Ancak, enerji krizi korkularının Avrupa’da değer kaybına yol açtığı ve Sıfır Covid politikasının Çin'in büyümesine zarar verdiği bir dönemde, ABD ekonomisinin nispeten daha güçlü kalması dolara olan ilginin azalmamasını sağladı.

66 FX stratejisti arasında yapılan bir ankete göre ise, doların bundan yaklaşık bir yıl sonra mevcut seviyesinde işlem göreceğini öne sürülürken, doların güvenli liman cazibesini kuvvetlendirmesi beklendiği belirtildi.

BoFA Global Research tarafından yapılan ankete katılan fon yöneticileri ise, para biriminin hala aşırı değerli olduğunu belirtti.

REKLAMI KAPAT X