Dolar endeksi beş ayın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksi beş ayın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor
Doviz.com
05.12.2022 12:01

Bazı Çin şehirlerinin Covid-19 ile ilgili kısıtlamaların bir kısmını hafifletmesinin etkisiyle yatırımcıların daha riskli varlıklara yönelmesi sonucunda dolar endeksi beş ayın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor.

Dolar/TL, son dönemlerde dolar endeksinde yaşanan değer kayıplarına rağmen yatay hareketlerine devam ederek 18,6387 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,17 artışla 1,0549 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,04 düşüşle 104,5216 seviyesinden işlem görüyor.

Finans merkezi Şanghay ve uzak batıdaki Urumçi şehirlerinde yetkililer, “Sıfır-Covid” stratejisine karşı son dönemde düzenlenen benzeri görülmemiş protestoların ardından koronavirüs kısıtlamalarının hafifletildiğini duyurdu.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bunlar küçük adımlar gibi görünebilir. Ancak bu adımlar, Çin'in yeniden açılması yönünde atılmış oldukça güçlü bir işaret oldu." dedi.

Bazı kaynaklar ise, Çin’in yakında ülke çapında test gerekliliklerini hafifleteceğini, pozitif vakalar ve yakın temaslılara ise belirli koşullar altında evde izole edilme imkanı tanınacağını iddia etti.

Çin’den gelen bu haberler yeniden açılma ihtimalini artırırken, yatırımcıların da risk iştahının artmasıyla riskli varlıklara yönelmesine sebep oldu.

Bu beklentiyle dolar endeksi geri çekilmesini sürdürürken, riskli varlıklarda yükseliş devam etti.

Dolar endeksi, kasım ayında %5 düşerek 2010'dan bu yana en kötü ayını geçirmişti. Dolar endeksindeki bu düşüş ise büyük ölçüde Fed'in art arda dört kez 75 baz puanlık faiz artışından sonra faiz artırımlarının hızını azaltacağı beklentilerinden kaynaklandı.

Dolar endeksindeki düşüşün devam edip etmeyeceğini öğrenmek için yatırımcıların gözü ise, Fed'in iki günlük politika toplantısından önce 13 Aralık tarihinde açıklanacak olan ABD enflasyon verilerinde olacak.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ise, gerçekleştirilecek para politikası toplantısında politika faizlerini 50 baz puan daha artırması bekleniyor.

Fed fonları vadeli işlemleri ise Fed'in gösterge faizinin mayıs ayında %4,92 ile zirve yapmasını fiyatlıyor.

OCBC'den Wong, Fed’in sıkılaştırmasını tamamlamadığı için ihtiyatlı olmanın hala gerekli olduğunu vurgulayarak, "Hala sıkılaştırma yapıyorlar, sadece bu küçük adımlarla olacak." dedi.

REKLAMI KAPAT X