Dolar endeksi sekiz ayın en düşük seviyesine indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksi sekiz ayın en düşük seviyesine indi
Doviz.com
23.01.2023 12:12

Piyasa katılımcılarının faiz artışlarında yavaşlama beklentilerinin artmasıyla dolar endeksi yeni haftaya sekiz ayın en düşük seviyesini test ederek başlarken, dolar/TL ise 18,80 seviyesinin üzerindeki güçlü seyrini korudu.

Dolar/TL, bugün saat 12:00 itibarıyla yatay hareketlerle 18,8083 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,41 artışla 1,0900 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,16 artışla 1,2414 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,30 düşüşle 101,6891 seviyesinden işlem görüyor.

Fed yetkilileri 1 Şubat'taki politika toplantısından önce Blackout dönemine (sessizlik dönemine) girdi. Yetkililerin herhangi bir açıklama yapmayacak olması sebebiyle piyasalar, gelecek ekonomik veriler üzerinden faiz kararıyla ilgili fikir sahibi olmayı bekleyecek.

Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler sonrasında bir sonraki artırımın son toplantıda alınan 50 baz puan yerine 25 baz puanlık daha mütevazı bir artış olabileceği beklentileri artış göstermişti.

Geçtiğimiz hafta açıklanan zayıf ekonomik veriler, iş gücü piyasasının sağlamlığına rağmen ABD ekonomisinin keskin bir şekilde yavaşladığı izlenimini de vermişti. Bu durumun perşembe günü açıklanacak olan ve üçüncü çeyrekte %3,2 olan çeyreklik büyüme oranının %2,6'ya gerilemesinin beklendiği ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verilerinde de görülmesi bekleniyor.

Dolar endeksi ise Fed'in geçtiğimiz mart ayında faiz oranlarını artırmaya başlamasından bu yana elde ettiği kazanımların neredeyse tamamını bu faiz artışlarında yavaşlama beklentileriyle geri verdi.

ING'den Chris Turner ise müşterilerine gönderdiği bir notta, "Veri takvimi teorik olarak bu hafta doları yumuşak tarafta tutabilir." dedi.

Faiz artırımına daha geç başlayan diğer merkez bankaları ise enflasyonla mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı. ECB'nin kararlı politikası ise euronun son dönemlerde hızlı bir yükseliş yaşamasına sebep oldu. 

Benzer şekilde, Japonya Merkez Bankası'nın uzun vadeli tahvil getirisi hedefini koruma konusundaki kararlılığı da Japon yenini destekledi.

Maliye Bakanı Shun'ichi Suzuki pazartesi günü parlamentoya yaptığı açıklamada "Japonya'nın kamu maliyesi, pandemi sonrasında talebi sürdürmek için mücadele ederken daha önce görülmemiş derecede kararlı hale geldi." dedi.

Merkez bankalarının bu kararlı politikaları ise para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasını sağladı.

Ancak analistler, Çin'de tatil sezonun başlaması sebebiyle piyasaların pazartesi günü genel olarak sakin seyredebileceğini; ancak haftanın geri kalanında piyasaların odak noktasının ABD'den gelecek ekonomik verilere kayması sebebiyle hareketliliğin artabileceğini bildirdi.

REKLAMI KAPAT X