Dolar endeksi son bir ayın zirvesinden geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksi son bir ayın zirvesinden geriledi
Doviz.com
08.02.2023 11:59

Dolar endeksi, Fed Başkanı Jerome Powell'ın dün geç saatlerde katıldığı bir etkinlikte nispeten güvercin konuşmasının ardından merkez bankasının yakında para politikasını gevşetebileceği beklentileriyle son bir ayın en yüksek seviyesinden geriledi.

Döviz piyasası, özellikle cuma günkü ABD istihdam raporunun sürpriz bir şekilde güçlü çıkmasının ardından Powell'ın faiz oranlarındaki gevşeme beklentilerine karşı çıkmasını bekliyordu.

Bunun yerine ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, ekonomik koşulların güçlü kalmaya devam etmesi halinde faiz oranlarının beklenenden daha yüksek bir seviyeye taşınması gerekebileceğini kabul ederken, enflasyonda düşüş sürecinin devam ettiğini düşündüğünü yineledi.

Bununla birlikte, cuma günü tarım dışı istihdamın 517.000 kişi artarak Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etmesi gerektiği yönündeki beklentileri yükseltmesinin ardından dolardaki kayıplar sınırlı kaldı ancak endeks salı günkü bir ayın en yüksek seviyesinden bir miktar geriledi.

ING analistleri ise paylaştıkları bir notta, "Genel ortam, piyasaları risk varlıklarına geri çekmek ve güvenli liman dolardan uzaklaştırmak için çok az şey yapıyor." ifadelerini kullandı.

Analistler ayrıca "ABD-Çin gerginliği bir endişe kaynağı ve muhtemelen küresel duyarlılık üzerinde baskı oluşturuyor. Euro Bölgesi'nde de büyümenin yeniden değerlendirilmesi sürecinin devam ettirilmesi için destekleyici bir veri akışı oluşmuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu gelişmenin ardından euro/dolar bir önceki seansta 1,0669 ile 9 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra %0,21 artışla 1,0748'den işlem görürken; sterlin/dolar %0,35 artışla 1,2082 seviyesine yükselerek, salı günkü bir ayın en düşük seviyesi olan 1,1961'den toparlandı.

REKLAMI KAPAT X