Dolar endeksi yükselmekte zorlanırken; dolar/TL 18,83 seviyesindeki seyrini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksi yükselmekte zorlanırken; dolar/TL 18,83 seviyesindeki seyrini sürdürüyor
Doviz.com
09.02.2023 11:05

Dolar/TL 18,83 seviyesindeki güçlü seyrini korurken; dolar endeksi, Fed yetkililerinin şahin yorumlarına rağmen yükselmekte zorlanıyor.

Dolar/TL, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,03 artışla 18,8335 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,24 artışla 1,0738 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,31 artışla 1,2104 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,26 düşüşle 103,2141 seviyesinden işlem görüyor.

New York Fed Başkanı John Williams, Wall Street Journal'ın bir etkinliğinde yaptığı açıklamada, %5,00 ile %5,25 arasında bir federal fon oranına geçmenin arz ve talep dengesizliklerini azaltmak için makul bir görüş gibi göründüğünü söyledi.

Williams'ın yorumları ise Başkan Jerome Powell'ın dezenflasyon sürecinin devam ettiğini yinelemesinin ardından geldi.

John Williams'ın dışında Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller da enflasyonun düşmesinin uzun bir mücadele olabileceğini ve bu mücadele kapsamında faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğini belirtmişti.

Ancak Fed yetkililerinin bu şahin yorumlarına rağmen dolar endeksi son bir ayın zirvesinden uzaklaşmaya devam etti. Ancak geri çekilmeler faiz artışı beklentileriyle sınırlı seviyede gerçekleşti ve endeks 103 seviyesinde sağlam bir zemin oluşturdu.

Dolar endeksinin son zamanlarda yaşadığı değer kayıplarını durdurararak, 103 seviyesinde istikrar kazanmasında ise ABD'de açıklanan istihdam verileri etkili olmuştu. Bu veri başlangıçta Fed'in agresif bir para politikası duruşuna geri dönebileceği düşündürterek riskli varlıklar üzerinde yoğun bir satış baskısının oluşmasına sebep olmuştu. Ancak Powell'ın konuşmasında yeterince şahin bir tutumun görülmemesi piyasaların yeniden risk iştahının artmasına yol açtı ve dolar endeksinde bir miktar değer kaybının yaşanmasını sağladı.

Yatırımcılar ise politika görünümüne ilişkin ek ipuçları için salı günü açıklanacak enflasyon verilerini beklemeye başladı.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, dolardaki toparlanma hızının geçici ılımlılık işaretleri gösterdiğini ancak para biriminin hala Fed yetkililerinin faiz artışlarıyla ilgili söylemlerinden bir miktar destek bulduğunu belirtti.

Wong ayrıca "Powell'ın önceki gece yaptığı yorumlar daha az şahindi ancak diğer Fed yetkililerinin (Williams, Lisa Cook) şahin söylemleri doları desteklemeye devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar ise ekonomik görünüm üzerinde belirsizliklerin arttığı bir ortamda, Fed fon oranının temmuz ayında %5,1'in hemen üzerinde zirve yapmasını ve yıl sonunda %4,8'e gerilemesini bekliyor.

Euro Bölgesi'nde ise faiz artışı konusunda yetkililerin daha agresif tutumlarının olduğu görüldü.

Buna göre, Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel salı günü Boersen-Zeitung gazetesine verdiği demeçte, "Bugün bulunduğum noktadan daha fazla faiz artışına ihtiyacımız olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Meslektaşı Isabel Schnabel ise ECB'nin şimdiye kadar yaptığı faiz artışlarının enflasyonu %2'ye geri getirmek için yeterli olmayacağını söyledi. 

REKLAMI KAPAT X