Dolar endeksinde gerileme hızlanırken, dolar/TL 18,80 seviyesine yaklaştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksinde gerileme hızlanırken, dolar/TL 18,80 seviyesine yaklaştı
Doviz.com
13.01.2023 12:05

ABD'den gelen enflasyon verilerinin Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatması beklentilerini artırmasıyla dolar endeksi yedi ayın en düşük seviyesine gerilerken, dolar/TL 18,80 seviyesine yakın seyrini sürdürüyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,03 artışla 18,7887 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,04 artışla 1,0856 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,17 artışla 1,2234 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,16 düşüşle 102,0606 seviyesinden işlem görüyor.

ABD para birimini diğer altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi, seansın başlarında haziran ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Dolar endeksindeki bu gerilemede en önemli faktör ABD TÜFE verisi olurken, dün açıklanan veri, enflasyonda zirvenin görüldüğüne dair umutları artırdı. 

Fed politika yapıcıları ise ABD tüketici fiyatlarının aralık ayında ilk kez negatif bölgeye inmesi sonrasında enflasyonun gevşemesi konusunda rahatladıklarını ifade ederek merkez bankasının parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmasının önünün açıldığını söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Pennsylvania'da yerel bir gruba yaptığı konuşmada, "Artık, 25 baz puanlık artışlar daha uygun olacaktır." dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed), yıl içinde dört kez üst üste 75 baz puanlık artırımın ardından aralık ayında faiz oranlarını 50 baz puan artırmıştı. Ancak Fed Başkanı Powell, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması gerekebileceğini söylemişti.

Goldman Sachs stratejistleri ise aralık ayı enflasyon verilerinin şubat ayında 25 baz puanlık artışa geçilmesi konusunu kesinleştirdiğini belirtirken, merkez bankalarının zafer ilan etme konusunda kendilerini rahat hissetmeleri için henüz çok erken olduğu uyarısında bulundu.

Fed'in politika faizine bağlı vadeli işlem kontratları ise 31 Ocak-1 Şubat toplantısında çeyrek puanlık artışa gidileceğini ve faiz oranlarında zirvenin %5'in hemen altında bir yerde noktalanacağının beklendiğini gösterdi.

Ancak, Lombard Odier'in Başekonomisti Samy Chaar, konuyla ilgili yaptığı paylaşımında, "Piyasaların yavaşlama beklentileri, Fed'in iş gücü piyasasının aşırı ısınmasını önlemek için hala sıkı finansal koşullar istediği gerçeğiyle çelişiyor." dedi.

Chaar ayrıca "Fed 2023'ün ilk çeyreğinde faiz oranlarını artırmayı yavaşlatacaktır ancak ücret büyüme dinamiklerini kontrol altına almak içinde uzun bir süre faiz oranlarını düşürmekten kaçınacaktır." dedi.

REKLAMI KAPAT X