Dolar endeksinde soğuma sürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksinde soğuma sürüyor
Doviz.com
02.11.2022 11:15

Fed'in bugünkü faiz kararı öncesinde piyasalar ABD'den gelecek mesajlara odaklanırken, dolar endeksinde soğuma hareketi sürüyor.

Dolar endeksi, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,21 düşüşle 111,3199 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, dolar endeksindeki soğumaya rağmen, %0,18 artışla 18,6202 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise, ECB'nin faiz kararı sonrasında, 0,9878 seviyesinde yatay olarak işlem görüyor.

Fed'in bugün gerçekleştireceği para politikası toplantısının ardından 75 baz puanlık bir faiz artırımına daha gitmesi ve üst üste dördüncü kez faiz artışı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ancak analistler, bugün gerçekleşecek toplantının aslında aralık ayı ile ilgili olduğunu vurguluyor. Piyasanın bugünkü toplantıdan çıkabilecek faiz oranını fiyatladığını belirten analistler, piyasaların asıl odak noktasının, aralık ayına dair verilebilecek mesajlar olduğunu söylüyor.

Ayrıca analistler, enflasyonla mücadelenin Fed’in öncelikli hedefi olduğunu belirterek, insanları gidişat konusunda çok fazla heyecanlandırmadan ölçülü bir açıklama yapılmasını bekliyor.

Faiz kararı sonrasında, bazı ekonomistler Fed başkanının bugün şahin bir tonda konuşma yapmasını beklerken, bazı ekonomistler ise yavaşlama mesajı verilebileceğini düşünüyor.

Fed’in faiz artışlarında agresif tutumuna devam etmesini bekleyen ekonomistler, Fed’in yüksek enflasyonla mücadelesinin sonuçlarının görülmesi için henüz erken olduğunu belirtirken, enflasyonu hedeflenen seviyelere çekmek için Fed’in agresif tutumunu sürdüreceğini düşündüklerini belirtiyor.

BMO Capital Markets baş ekonomisti Douglas Porter konuyla ilgili, "Fed'in geçmiş ve gelecekteki faiz artışlarının tam etkisi, gelecek yılın ilk yarısında görülecektir.” dedi.

Faiz artışlarında gelecek dönemlerde yavaşlama bekleyen ekonomistler ise, Fed’in faiz oranlarını artırması sonucunda ekonomik yavaşlamanın arttığını savunarak, mortgage oranlarının artışını ve konut piyasasının daralmasını gerekçe olarak sunuyor.

BlackRock’dan Rick Rieder, Fed'in gelen verilere bağlı kalması gerektiğini söyleyerek, “Yavaşlamanın etkisini konut sektöründe gördük, bunu otomobil sektöründe de görmeye başlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bank of America'nın baş ekonomisti Michael Gapen ise konuyla ilgili, "Bugünkü toplantıda, aralık ayındaki faiz artışı oranı için bir miktar yavaşlama mesajı verilebileceğini düşünüyoruz." dedi.

Gapen ayrıca, "Enflasyon şaşırtıcı derecede yüksek olmaya devam ederse, seçenekler kapatılmamalı" ifadesini kullandı.

Eylül ayında ABD’de tüketici enflasyonu yıllık bazda %8,2 olarak gerçekleşmişti.

REKLAMI KAPAT X