Dolar endeksindeki geri çekilme hızlanırken, dolar/TL yatay seyrini sürdürüyor 

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar endeksindeki geri çekilme hızlanırken, dolar/TL yatay seyrini sürdürüyor 
Doviz.com
02.02.2023 11:22

Fed Başkanı Powell'ın açıklamasının ardından dolar endeksindeki değer kaybı hızlanırken, dolar/TL ise 18,80 seviyesi üzerindeki yatay seyrini sürdürüyor.

Dolar/TL, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,08 artışla 18,8194 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,19 artışla 1,1007 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,15 artışla 1,2388 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,17 düşüşle 100,9671 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren para politikası toplantısının sonunda politika faiz oranını 25 baz puan artırdığını açıkladı.

Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell'ın "dezenflasyonist sürecin başladığı" yönündeki açıklamaları ise piyasalar tarafından olumlu karşılanarak, yatırımcıların risk iştahında artış yaşanmasını sağladı.

Ancak Powell aynı zamanda faiz oranlarının artmaya devam edeceğinin ve indirimlerin kapıda olmadığının da sinyalini verdi. Powell'ın bu mesajları ise piyasalar tarafından göz ardı edildi.

Böylelikle Powell'ın açıklamalarının ardından dolar endeksi düşüşe geçerken; endeks 100,80 seviyesine kadar inerek, dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

National Australia Bank FX stratejisti Ray Attrill, piyasanın hakim görüşüne önemli ölçüde meydan okuyacak bir açıklama olmamasının piyasaya bir rahatlama getirdiğini belirterek, "Powell oranların bir süre daha kısıtlayıcı olması gerekeceğini söyledi ancak bu uzun bir süre yerine daha kısa bir vadenin düşünülmesine yol açtı." ifadelerini kullandı.

Piyasalar ise daha önce %5'in hemen altında bir zirve beklentisine kıyasla, Fed fon oranının haziran ayında %4,9'un hemen altında zirve yapmasını bekliyor.

Fed'in faiz kararını açıklamasıyla birlikte ise gözler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bugünkü faiz kararlarına çevrildi. Beklentiler her iki merkez bankasının da 50 baz puan artış yapması yönünde.

Yatırımcılar ayrıca haftanın son gününde, ABD'de açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporunu bekleyecek. Son olarak çarşamba günü açıklanan resmi istatistikler aralık ayında iş ilanlarının beklenmedik bir şekilde arttığını göstererek iş gücü piyasasının hala sıkı olduğuna işaret etmişti.

REKLAMI KAPAT X