Dolar Fed’in toplantı tutanaklarını beklerken soğudu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar Fed’in toplantı tutanaklarını beklerken soğudu
Doviz.com
22.11.2022 11:11

Dolar endeksi, Çin'deki Covid-19 salgınıyla ilgili endişelerin ve Fed üyelerinden gelen karışık mesajların artmasının ardından Fed’in toplantı tutanaklarını beklerken soğudu.

Dolar/TL, bugün saat 11:00 itibarıyla yatay hareketlerine devam ederek 18,6254 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,21 artışla 1,0264 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,20 düşüşle 107,5834 seviyesinden işlem görüyor.

Çin geçtiğimiz günlerde, Covid-19 salgınında şiddetli vaka artışlarıyla karşı karşıya olunduğu konusunda uyarıda bulundu. Pekin'de ise, mayıs sonundan bu yana ilk kez virüs kaynaklı ölümler kaydedildi. Covid-19 vakalarındaki bu gelişmeler ise, yeni kısıtlamaların getirilmesine sebep oldu.

Commonwealth Bank of Australia’dan Joseph Capurso, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'deki durum kötüye gidiyor. İnsanların dolaşımına yönelik bazı kısıtlamaların arttığı görülüyor ve bence bunun kaçınılmaz ekonomik etkileri olacak." dedi.

Çin’in ekonomik görünümü üzerinde belirsizliği artıran bu vakaların artması ayrıca, yatırımcıların riskten kaçınma eğilimine girerek güvenli liman para birimi olan dolara yönelmesine sebep oldu.

Bazı Fed yetkililerinden gelen şahin mesajlar da, yatırımcıların dolara olan ilgisinin artmasına yol açtı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, bankanın faiz artırımlarına devam edeceğini ve faizlerin muhtemelen %5 seviyesine yükselebileceğini belirtti.

Gösterge niteliğindeki ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu gelişmelerin ardından %3,84 seviyesine kadar çıktı.

Ancak dolar endeksi, şahin duruş sergileyen Fed yetkililerinin aksine daha güvercin yaklaşıma sahip Fed üyelerinin konuşmalarıyla salı gününe gevşeyerek başladı.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, merkez bankasının gelecek aydan itibaren daha küçük miktarlarda faiz artışlarına geçebileceğini ve aralık ayındaki toplantıda 50 baz puanlık nispeten daha küçük bir faiz artışı gerçekleştirebileceğini vurguladı.

Analistler ise, ABD'de enflasyonun ekim ayında beklenenden daha fazla gerilemiş olmasına rağmen, Fed'in %2'lik enflasyon hedefinin oldukça üzerinde seyredilmesi nedeniyle bankanın faiz artış miktarından bağımsız olarak faiz oranlarını bir süre daha yüksek seviyelerde tutmaya devam etmesini bekliyor.

Bu gelişmelerin ışığında yatırımcılar ise, dolar endeksindeki yükselişin kısa vadeli seyri için çarşamba günü açıklanacak olan Fed'in kasım ayı toplantı tutanaklarına odaklandı.

REKLAMI KAPAT X