Dolar gece neden yükseldi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar gece neden yükseldi?
Doviz.com
26.08.2019 10:11

ABD-Çin ticaret savaşında geriliminin etkisiyle yuan spot piyasada 11 yılın, illikit işlemlerde ise tarihi dip seviyesini test ederken bu riskten kaçış, illikit piyasada dolar/TL’nin 6.49 seviyesine kadar yükselmesine neden oldu.

Dolar/TL Cuma günü Fed başanı Powell'ın Jackson Hole konuşması sonrasında 5,75 seviyesinden işlem görürken günün ilk saatlerinde, 30 dakikadan kısa süre içerisinde 6,39'a kadar yükseldi. 

İllikit piyasada bu seviyenin üzerinde kalıcı olamayan kur, güne 5.80’li seviyelerde başladı.

Bankacılar küresel piyasalardaki satış baskısının kuvvetli olduğu, TL’de likiditenin olmadığı gece saatlerinde ‘stop loss’ işlem emirlerinin çalıştığını, bunun da TL’de ani bir hareketi beraberinde getirdiğini söylediler.

Çin Merkez Bankası'nın Hamlesi

Yuan, dolar karşısında 7.1850’ye kadar tırmandıktan sonra Çin Merkez Bankası’nın yuan işlem bandının orta noktasını görece düşük ve bir önceki seans ile neredeyse yatay olan 7.0570 seviyesinde belirlemesi piyasaları biraz rahatlattı.Yatırımcılar ABD’nin Çin’den ithal ürünlerden aldığı gümrük vergilerini artırma açıklamasının ardından Çin’in ihracatçı şirketleri desteklemek için yuanın değer kaybına göz yumacağından endişe ediyorlardı.

ABD Başkanı Trump'ta Çin Açıklaması

ABD Başkanı Donal Trump, Çinli yetkililerin dün gece ABD Ticaret Müzakerecisi'ni aradıklarını ve Çin'in müzakere masasına geri gelmek istediğini söyledi. G7 zirvesi için bulunduğu Fransa'da açıklamalarda bulunan Trump, "Çin Devlet Başkanı Xi büyük bir lider, sakinlğini ve bir anlaşma yapma arzusunu memnuniyetle karşılıyorum. Çin dün geve ABD Ticaret Müzakerecisini aradı ve müzakere masasına geri gelmek istiyorlar. Bu dünya için çok pozitif bir gelişme" diye konuştu. Çin ile müzakerelerin kısa zaman içinde başlayacağını ve Çin'in bir ticaret anlaşması yapmak istediğini ifade eeden Trump, "Çin tedarik zincirlerini kaybetmek istemiyor. Çin ile çok ciddi şekilde konuşmaya başlıyoruz" dedi.

 

 

REKLAMI KAPAT X