Dolar güven alımları ile yükselişte, euro Macron'un zaferine rağmen düşüşte

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar güven alımları ile yükselişte, euro Macron'un zaferine rağmen düşüşte
Doviz.com
25.04.2022 10:35

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un rakibi Marine Le Pen'e karşı rahat seçim zaferine rağmen, yatırımcıların küresel büyüme görünümüne ilişkin belirsizlikler nedeniyle pazartesi günü dolar yükseldi ve euro üzerinde bile zemin kazandı.

Dolar endeksi geçen haftaki iki yılın zirvesi olan 101,33'ü test ederek %0,2 artarak 101,3'e yükseldi.

Bank of Singapore'da Döviz Stratejisti Sim Moh Siong "Fransa seçimlerinin yoldan çıkmasıyla birlikte, piyasa başka endişelere odaklanmaya başladı. Borsalar bu sabah kırmızıya döndü ve bu riskten kaçınma genel olarak dolara fayda sağladı ve bu yüzden euro biraz daha aşağı çekildi." dedi.

EUR/USD, başlangıçta yüksek açılış yaptıktan sonra %0,29 düşüşle 1,0778 dolara düştü, bu seviye geçen haftaki iki yılın en düşük seviyesi olan 1,0758 dolardan çok uzak değil.

Ancak sterlin karşısında %0.12 değer kazanarak erken işlemlerde 84.32 ile bir ayın zirvesine ulaştı.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, oyların %97'si sayıldığında, Macron oyların %57,4'ünü elde etme yolunda ilerliyordu. Zafer konuşmasında, birçok insanın kendisine yalnızca Le Pen'i dışarıda tutmak için oy verdiğini kabul etti ve birçok Fransız'ın yaşam standartlarının düştüğü hissine hitap edeceğine söz verdi. 

Piyasalar, anketlerde öngörülmeyen bir Le Pen zaferinin euro bölgesinin ikinci en büyük ekonomisinde önemli bir ekonomik değişikliğe yol açacağından endişeliydi.

Carmignac'ın yatırım ekibi üyesi Frederic Leroux, "Macron'un açık zaferi, Avrupa dinamiğinin devam edeceğine dair piyasalara güvence verecek gibi görünüyor" dedi.

Sterlin, dolar karşısında %0.3 düşüşle 1.28085 dolara geriledi ve Eylül 2020'den bu yana yeni bir düşük seviye oldu.

Sterlin geçen haftaki zayıf İngiliz perakende satışları ve tüketici güveni verileri ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarının beklenen yukarı yönlü hareketinde olası bir yavaşlamaya işaret eden yorumlarından zarar gördü. 

Çin yuanı, yatırımcıların ülke genelindeki sıkı COVID-19 önlemleri ve karantinalar nedeniyle kötüleşen ekonomik büyüme görünümünden endişe duymasıyla 2015'ten bu yana en kötü haftasını kaydettikten sonra kayıplarını genişleterek Pazartesi günü bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Çin Halk Bankası (PBOC) Pazartesi günü piyasa açılışından önce dolar başına 6.4909 orta nokta oranını, Ağustos 2021'den bu yana en zayıf olarak belirledi. Spot piyasada, hem karada hem de denizde yuan, Nisan 2021'den bu yana en zayıf seviyesine dokundu.

Pazartesi günü Pekin, düzinelerce vaka bildirildikten sonra en büyük bölgesi Chaoyang'ın tüm sakinleri için üç tur COVID-19 testi başlattı ve insanları Şanghay'ın finans merkezine benzer bir nihai katı kilitlenme korkusuyla yiyecek stoklamaya sevk etti. 

Bank of Singapore'dan Sim, "(Çin) para birimi, karantinalar ve faiz indirimlerine yönelik ölçülü yaklaşım nedeniyle geçen hafta zayıflamaya başladı" diyerek, bunun Avustralya dolarını etkilemesinin şaşırtıcı olmadığını da sözlerine ekledi. Avustralya'nın kaynak açısından zengin ekonomisi özellikle Çin talebine bağlıdır.

Avustralya Doları %1 düşüşle 0,7165$ ile bir ayın en düşük seviyesini gördü.

ABD doları karşısında sıkı bir bantta sabitlenen Hong Kong doları, dolar başına 7.8475 HK$'a kadar düştü. Hong Kong Para Otoritesinin müdahale edeceği neredeyse 7.85 HK$ seviyesinde.

Başlıca para birimleri arasında yükselen ABD faiz oranlarından en çok etkilenen Japon yeni olurken, Japonya gösterge getirilerini ultra düşük oranlarda sabit tuttu. Pazartesi sabahı dolar 128.33'te yen karşısında zayıfladı.

Dolar bu yıl şimdiye kadar yen karşısında %11 değer kazandı. Geçen haftaki 129.4, dolar-yen için 20 yılın en yüksek seviyesiydi.

REKLAMI KAPAT X