Dolar haftaya nasıl başladı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar haftaya nasıl başladı?
Doviz.com
12.12.2022 10:46

Küresel piyasalardan bir dizi ekonomik verinin geleceği haftaya yatırımcılar çekimser başlarken, dolar/TL ise haftanın ilk gününde yatay seyrini sürdürdü.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,03 artışla 18,6457 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,05 düşüşle 1,0524 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,08 düşüşle 1,2244 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,06 artışla 105,0284 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de üretici fiyatlarının geçen ay beklenenden daha fazla arttığını gösteren veriler, ABD'de enflasyonist baskıların sürdüğüne ve Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceğine işaret etti.

Cuma günü açıklanan verilere göre kasım ayında ABD üretici fiyat endeksi, bir önceki aya göre %0,3 ve bir önceki yıla göre %7,4 artarak sırasıyla %0,2 ve %7,2'lik artış tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Commonwealth Bank of Australia FX stratejisti Carol Kong, "Gelen üretici enflasyonu verisi, Fed'in politikasını beklenenden daha uzun bir süre kısıtlayıcı bir seviyede tutabileceği yönünde piyasalarda endişelerin oluşmasına sebep oldu." dedi.

Yatırımcılar ise, ABD enflasyon verileri ve bir dizi önemli merkez bankası toplantısı öncesinde çekimser kaldı.

FOMC toplantısı öncesinde ayrıca, kasım ayı ABD enflasyon rakamları açıklanacak. Ekonomistler salı günü açıklanacak bu veride, yıllık çekirdek enflasyonun %6,1 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

Barclays analistleri, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, "ABD’de enflasyon sürprizlerine piyasanın tepkisi şimdiye kadar yüksek oldu. Aşağı yönlü sürprizler ise piyasalarda yukarı yönlü sürprizlere göre daha büyük bir etki gösterdi." ifadelerini kullandı.

Analistler ayrıca, enflasyon rakamlarının ABD doları üzerindeki etkilerine de atıfta bulunarak, "Enflasyon baskısı, Fed'in daha küçük artışlara yönelik söylemleri göz önüne alındığında muhtemelen daha büyük bir itici güç oluşturacaktır." dedi.

ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 50 baz puan artırması beklenirken, piyasaların odak noktası ise merkez bankasının güncellenmiş ekonomik projeksiyonlarında ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısında verebileceği mesajlarda olacak.

CBA'dan Kong, "Eğer Powell ekonomiye yönelik riskler hakkında daha fazla konuşursa bence bu durum piyasalar tarafından güvercin bir tutum olarak değerlendirilecek." ifadesini kullandı.

Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da bu hafta toplanmaları ve 50 baz puanlık faiz artışına gitmeleri bekleniyor.

Kong, yaklaşan ECB toplantısıyla ilgili olarak, "ECB yetkilileri bize yüksek seyretmeye devam eden enflasyona öncelik verdiklerini söylüyor. 50 baz puanlık bir artışın ardından Lagarde'ın toplantı sonrası konuşması oldukça şahin bir tonda devam edebilir." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X