Dolar haftaya nasıl başladı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar haftaya nasıl başladı?
Doviz.com
19.12.2022 12:05

Dolar/TL cuma gününü 18,6542 ile kapattıktan sonra 18,6460 seviyesinden haftaya başlarken, dolar endeksi Japon yetkililerin ülkenin enflasyon hedefi üzerinde düzenleme yapabileceğini paylaştığı bir raporun etkisiyle pazartesi günü geriledi.

Dolar/TL, bugün saat 12:00 itibarıyla 18,6515 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,42 artışla 1,0636 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,43 düşüşle 104,3143 seviyesinden işlem görüyor.

Hafta sonu Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın %2 olan enflasyon hedefi üzerinde düzenleme yapabileceğini ve Japonya Merkez Bankası’na daha fazla esneklik sağlanmasına yönelik izin verileceğini bildirmesi sonrasında dolar endeksi haftaya gerileyerek başladı.

Bu hamle ayrıca, diğer büyük merkez bankalarının yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırırken, Japonya’nın faiz oranlarının sıfıra yakın seyrettiği merkez bankası politikasının değiştirilebileceği anlamına geldi.

BoJ, yılın son toplantısını salı günü erken saatlerde yapacak. Piyasalar ise yılın son toplantısını para politikasında bir tutum değişikliği olup olmadığını görmek için yakından takip edecek.

ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Ulusal Bankası geçen hafta faiz oranlarını 50 baz puan artırırken, enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesiyle birlikte daha fazla artış yapılacağına dair ipuçları vermişti.

Alman ekonomik faaliyetlerindeki gerilemenin üst üste ikinci ayda da ılımlı seyrettiğini gösteren ve olası bir durgunluğun daha önce düşünülenden daha sığ olacağına işaret eden geçen haftaki PMI verilerinin ardından ise Almanya'da ifo endeksinin küçük bir iyileşme göstermesi bekleniyor.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise pazartesi günü Madrid'de konuşma gerçekleştirecek. Meslektaşı Klaas Knot'un cuma günü merkez bankasının faiz oranlarını Fed'den daha fazla artırması gerektiğini ancak nihayetinde faiz oranlarının ABD ile aynı seviyeye yükselmeyeceğini söylemesinin ardından Guindos’un yorumları da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Etiketler: dolar dolar/TL faiz fed ecb BoE
REKLAMI KAPAT X