Dolar haftaya nasıl başladı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar haftaya nasıl başladı?
Doviz.com
09.01.2023 12:15

Küresel piyasalarda Fed'in para politikasında yavaşlamaya gitmesi beklentisinin artmasıyla dolar endeksi üzerindeki baskı artarken, dolar/TL haftaya yükselişle başladı.

Dolar/TL, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,40 artışla 18,7804 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,32 artışla 1,0679 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,56 artışla 1,2163 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,28 düşüşle 103,6018 seviyesinden işlem görüyor.

Çin'in pazar günü sınırlarını uluslararası seyahatlere açmasının etkisiyle gerileyen dolar endeksine rağmen yurt içinde dolar/TL yükselişini sürdürüyor.

Çin'deki kısıtlamalar 2022 yılında ABD dolarının güvenli liman olarak görülmesini sağlamış ve yatırımcıların ABD dolarına yönelmesine sebep olmuştu. 

Ancak Çin, hafta sonu uluslarası seyahatlere açıldığını açıkladı. Bu gelişme ise ülkenin son üç yıldır ekonomik büyümeye darbe vuran katı Sıfır-Covid politikasından uzaklaştığına işaret etti ve yatırımcıların risk iştahının tekrar artmasına sebep oldu.

Ancak analistler, aralık ayında Covid karşıtı önlemlerin çoğunun gevşetilmesinin ardından ülkenin şimdiye kadarki en kötü Covid-19 salgınıyla karşı karşıya olduğunu göz önüne alarak, Çin konusunda hala ihtiyatlı bir tutum sergilenmesi gerekliliğini vurguladı.

Dolar endeksindeki düşüşte ayrıca cuma günü ABD istihdam piyasasında daha fazla soğuma olduğunu gösteren verilerde etkili oldu.

Bunlardan ABD'de hizmet sektörü verisi, aralık ayında zayıflayan talep nedeniyle daralma yaşandığını gösterirken, Fed'in para politikasının enflasyon üzerinde etkili olmaya başlandığı düşündürmeye başladı. Bu ise dolar endeksi üzerindeki baskının artmasına yol açtı.

Yatırımcıların yeni odağı ise bu perşembe günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi verilerine çevrildi. Verinin aralık ayında enflasyonun daha da azaldığını göstermesi ve Fed'in daha az şahin adımlar atmasını sağlaması bekleniyor.

Yine de analistler, enflasyonun hala hedef aralığın oldukça üzerinde seyretmesi sebebiyle Fed'in faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutabileceği uyarısında bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X