Dolar haftaya nasıl başladı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar haftaya nasıl başladı?
Doviz.com
16.01.2023 10:48

ABD'de enflasyonun zirveye ulaştığına yönelik beklentilerin ve Japonya Merkez Bankası'nın getiri kontrol politikasında daha fazla değişiklik yapabileceğine dair piyasada belirsizliklerin artmasının etkisiyle dolar endeksi yedi ayın en düşük seviyesine kadar gerilerken, dolar/TL 18,80 seviyesine yakın seyrini sürdürüyor.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,03 artışla 18,7884 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,04 artışla 1,0836 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,02 düşüşle 1,2231 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,05 düşüşle 102,1212 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de tüketici fiyatlarının aralık ayında aylık bazda uzun bir süredir ilk kez düştüğünü gösteren verilerin ardından dolar endeksi geçen hafta satış baskısı altında kalmıştı. 

ABD ekonomisinde son yılların en yüksek enflasyonunun soğuma işareti göstermesiyle birlikte yatırımcılar, Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına ve faizlerin daha önce korkulduğu kadar yükselmeyeceğine giderek daha fazla inanmaya başladı.

OCBC analistleri, ABD enflasyonundaki gerilemeyle ilgili "Fiyat baskılarındaki yavaşlamanın teyit edilmesi, TÜFE'nin önümüzdeki aylarda daha da düşebileceğine dair beklentileri artırıyor." dedi.

Faiz artışlarında yavaşlama beklentisini oluşturan bir diğer önemli veriyse cuma günü ABD'de tüketici güveninin 9 ayın zirvesine çıktığını gösteren Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi verisi oldu. Buna göre, ABD'de tüketici güveni 4,9 puan artışla Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

OCBC analistleri, konuyla ilgili yaptıkları bir paylaşımda, "Enflasyonda yerleşik bir düşüş eğilimi, Fed'in şubat ayında faiz artırım hızını tekrar azaltabileceğinin hatta daha erken bir duraklama başlatabileceğinin işareti olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in agresif faiz artışları dolar endeksinin geçen yıl %8 oranında yükseliş yaşamasında büyük rol oynamıştı. Ancak 2022 yılının sonlarında başlayan yavaşlama beklentisi dolar endeksinin derin kayıplar yaşamasına sebep oldu.

Piyasalar şu anda Fed'in şubat ayındaki para politikası toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artış olasılığını %91 olarak, 50 baz puanlık bir artış olasılığını ise %9 olarak fiyatlıyor.

REKLAMI KAPAT X