Dolar iki haftanın zirvesine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar iki haftanın zirvesine çıktı
Doviz.com
03.11.2022 11:16

Fed'in faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin açıklamalarıyla dolar endeksi, iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar endeksi, geçtiğimiz günlerde faiz artışlarında yavaşlama görülebileceği beklentisiyle geriledikten sonra, %0,36 artışla 112,5199 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, dolar endeksindeki yükselişe rağmen, bugün saat 11:15 itibarıyla 18,6191 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar ise, %0,36 düşüşle 0,9781 seviyesinden işlem görüyor. 

Yüksek seviyelerde seyreden enflasyon, Fed’in para politikasını değiştirerek agresif bir tutumla faizleri artırmasına yol açmıştı.

Fed’in agresif para politikasının bir sonucu olarak ekonomide görülen soğuma hareketi ise, Fed’in faiz artışlarında yavaşlayabileceği ihtimalini artırarak, son haftalarda dolar üzerinde baskı yaratmıştı.

Fed ise, iki günlük para politikası toplantısının ardından piyasaların beklentisine paralel olarak, faiz oranını dördüncü kez 75 baz puan artırdı.

Piyasalar, Fed'in toplantı sonunda yaptığı açıklamayı güvercin bir tutum olarak yorumladı ve gelecekte faiz artış hızının yavaşlayabileceğini düşündü.

Ancak, Powell'ın konuşmasının ardından Fed'in faiz artışlarında yavaşlayacağı beklentisi kaybolarak, Wall Street hisse endeksleri de dahil olmak üzere diğer riskli varlıklar sert bir şekilde düştü.

Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, para politikasını yeterince sıkılaştırmamanın yüksek enflasyonla başa çıkmayı zorlaştıracağını açıkça ifade etti.

Powell konuyla ilgili, "Eğer yeterince sıkılaştırmazsanız, bir ya da iki yıl sonra enflasyonu kontrol altına alamadığınızı fark edersiniz." dedi.

Ancak faiz oranlarının hangi seviyeye kadar yükselmesi gerektiği konusunda büyük bir belirsizliğinde olduğunu vurguladı.

Convera'da kıdemli piyasa analisti olan Joe Manimbo, "Fed’in agresif para politikasının bir sonucu olarak, doların buradan nereye gidebileceği konusunda hala birçok eksik parça var. Önümüzdeki istihdam raporu ve enflasyon rakamları bize yol gösterecektir." dedi.

Manimbo ayrıca, "Kısa vadeli görünüm, doların bir süre daha güçlü kalabileceğini gösteriyor. Fed faiz artırımlarında yavaşlasa bile, faiz indirimlerine çok uzun bir süre daha başlanması beklenmiyor." dedi.

Analistler ayrıca, Fed’in aralık ayında 50 baz puanlık faiz artışı olasılığının %56,8, 75 baz puanlık faiz artış olasılığının ise %43,2 olduğunu belirtti.

REKLAMI KAPAT X