Dolar küresel piyasalarda zayıflarken, dolar/TL rekor tazeliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar küresel piyasalarda zayıflarken, dolar/TL rekor tazeliyor
Doviz.com
28.03.2023 12:23

Küresel bankacılık sektörüne yönelik endişelerin yatışmasının ardından güvenli limana olan talebin zayıflamasıyla dolar endeksi bir miktar zayıflarken; dolar/TL ise 19,10 seviyesinin üzerine çıkarak rekor tazeledi.

Ilımlı hareketlerle 19 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, akşam seanslarında gösterdiği kısa süreli ataklara rağmen genel olarak istikrarlı seyrini sürdürüyor. Buna göre dolar/TL, gün içi seviyesinde her gün yeni bir rekor kırıyor.

Yıla 18,70 seviyelerinden başlayan döviz kurunda %2 oranında nispeten düşük bir artış gerçekleşse de, Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı her gün artış gösteriyor.

Küresel piyasalarda ise özellikle First Citizens Bank’ın bu ayın başlarında iflas eden Silicon Valley Bank'ın mevduat ve kredilerini satın alacağı haberinin yardımıyla S&P 500 endeksi pazartesi günü yükselişini hızlandırdı.

Bu yükseliş piyasalarda risk iştahının toparlandığına işaret ederken, genellikle stres dönemlerinde artış eğiliminde olan dolar endeksinin zayıflamasına yol açtı.

Dolar endeksi ise son olarak 8 Mart'ta son üç ayın en yüksek seviyesi olan 105,62 seviyesine kadar yükseldikten sonra, risk duyarlılığındaki değişimle geçtiğimiz hafta 101,68'e kadar gerilemişti.

Bu gerilemede ise bankacılık sektöründeki endişelerin Fed'in olası faiz artırım yoluna ilişkin beklentileri değiştirmesi etkili oldu. Mayıs ayındaki para politikası toplantısına yönelik Fed’in faizleri sabit bırakması ihtimali ise yaygın görüş haline geldi.

ING analistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "Piyasalar Fed'in politikayı daha fazla sıkılaştırabileceğine dair giderek daha fazla şüphe duymaya başladı. Aynı zamanda faiz artışlarında gevşeme döngüsüne erken bir başlangıç yapılacağı da fiyatlanmaya başladı." denildi.

Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin enflasyonla mücadeleye yönelik kararlılıklarını sıklıkla vurgulaması sonrasında euro/dolar paritesi ise yükselişe geçti.

Buna göre Yönetim Konseyi üyesi Mário Centeno, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranları konusunda karar verirken son dönemde finansal piyasalarda yaşanan stresi göz önünde bulundurması gerektiğini ancak şu anda ana odak noktalarının enflasyonu kontrol altına almak ve enflasyonu %2 seviyesine indirmek olduğunu söyledi.

Salı günü açıklanan verilere göre ise bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan çalkantılara rağmen Fransız iş dünyasının ekonomiye olan güveninin mart ayında yüksek kalmaya devam ettiği görüldü.

Bu veri ayrıca Alman iş dünyasının ekonomiye olan güveninin mart ayında beklenmedik bir şekilde yükselmesinin ardından geldi.

REKLAMI KAPAT X