Uzmanlar TL'nin değer kazanması için gerekli kriterleri açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Uzmanlar TL'nin değer kazanması için gerekli kriterleri açıkladı
Doviz.com
09.06.2023 09:06

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından hızlanan döviz kurlarındaki artış yeni rekor seviyeleri beraberinde getirdi. Uzmanlar ise TL’nin değer kazanması için gerekli kriterleri açıkladı.

Buna göre, Dolar/TL bugün saat 09.00 itibarıyla 23,45 seviyesinden işlem görürken, Kapalıçarşı'da 23,45 seviyesinden alıcılarıyla buluşuyor.

Euro/TL ise 25,33 seviyesinden işlem görürken, Kapalıçarşı’da 25,20 seviyesinden satılıyor.

Sterlin/TL ise 29,56 seviyesine ulaşarak rekor tazelerken, Kapalıçarşı’da 29,53 seviyelerinden alıcılarıyla buluşuyor.

Not: Kapalıçarşı kurları dünün son verileridir. Güncel veriler ilerleyen saatlerde güncellenecektir.

Buna göre bankalararası kurda dolar/tl, euro/tl ve sterlin/tl sırasıyla %1,47, %0,88, %1,12 yükseliş yaşıyor.

TL’nin değer kazanması için 4 kriter

Bank of America stratejistleri ise dört kriterin sağlanması halinde, Türk lirasında uzun pozisyon açmayı ya da 10 yıl vadeli yerel tahvillerde alım yapmayı değerlendirdiklerini duyurdu.

Buna göre stratejistler, perşembe günü yayımladıkları notta, ilk kriterin, iç talebin cari dengeyi sürdürülebilir bir seviyede istikrara kavuşturacak kadar zayıflamasını sağlamak için şu anda yaklaşık yüzde 8,9 olan ortalama fonlama maliyetinin en az yüzde 40’a çıkması olduğunu belirtti.

İkinci kriter olarak dolar/TL’nin 25 seviyesinin üzerinde olması, üçüncü kriter kurumların dolar alımlarına yönelik kısıtlamaların ve döviz piyasasına yönelik müdahalelerin kaldırılması, dördüncü kriter de dolar için küresel görünümün yukarı yönlü olmaması gösterildi.

Tahvil piyasalarının genel olarak “iyi haberleri” fiyatladığı belirtilen notta, dolar cinsi tahvil getiri eğrisinin uzun tarafında hala gidecek alan olduğu öngörüldü.

Stratejistlerin notunda, “Beklentiler iyimser olmaya devam ederse ve ileri sürülen politikaların ortodoksi ile uyumlu olması beklenirse, uzun vadede hala gidilmesi gereken bir alan olduğunu düşünüyoruz” denildi.

“Türkiye’ye döviz girişi başladı”

Hürriyet yazarı Hande Fırat da, bugünkü yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları ve adımlarını değerlendirdi.

Fırat, “Mehmet Şimşek’in göreve başlamasıyla birlikte şeffaf, kurala dayalı uygulamaların ilk adımını Merkez Bankası’na yönelik mesajlarıyla gördük” dedi.

Dolardaki artışa ilişkin de konuşan Fırat, “Pazartesi gününden bu yana ne oldu peki? TL dolar karşısında değer kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. Bu durum aslında serbest piyasaya geçişin doğal sonuçları” ifadesini kullandı.

“Politikaların normalleşmesinin etkisi olarak pazartesi gününden itibaren Türkiye’ye döviz girişi başladı” diyen Fırat şöyle devam etti:

"Bu kaynakların girişi, belki biraz hızlı çıkan doların kademeli olarak aşağı inmesini destekleyecek. Girecek dövizin zamanlaması ve miktarı burada temel unsurlar olarak öne çıkacak.

Şimşek ismi için bir anlamda kredi açan yerli ve yabancı yatırımcılar, ilk günkü açıklamaları ve şimdi attığı ya da atmaya hazırlandığı adımlarla güvenlerinin boşa çıkmadığını görmüş oluyorlar. Beklenti, bu güvenin günden güne ülkeye girecek dövizle kendini daha somut adımlarla göstermesi.

Şimşek’in sözde değil uygulamada da güvenilir, öngörülebilir, şeffaf uygulamalara sarılacağı ve piyasayı şaşırtmayacağı anlaşılıyor."

REKLAMI KAPAT X