Dolar kuru 29 lira sınırında: Gözler, Fed ve ECB'nin faiz kararlarında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar kuru 29 lira sınırında: Gözler, Fed ve ECB'nin faiz kararlarında
Doviz.com
11.12.2023 15:22

Yurt içinde yatırımcılar, bu hafta Fed ve ECB’nin açıklayacağı faiz kararlarıyla birlikte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin sonuçlarını bekliyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) 13 Aralık'ta, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile İngiltere Merkez Bankası (BoE) 14 Aralık'ta yılın son faiz kararını açıklayacak.

Fed’in faizleri sabit bırakma eğilimini sürdürmesi beklenirken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözlü yönlendirmeleri de piyasaların odağında olacak. Avrupa tarafında da ECB ile BoE'nin faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Piyasalar, ECB'nin de faizleri sabit bırakacağını düşünüyor.

Uzmanlar ise sürpriz bir kararın dolar ve euroda oynaklığı artırabileceğini belirtiyor.

Gözler Bakan Şimşek'in yatırım turunda

Yurt içinde ise ekonomi yönetiminin yurt dışı temasları ile açıklanacak ekonomik veriler piyasaların odağında olacak. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yatırımcı toplantılarını İspanya ile sürdürecek.

Şimşek'in Madrid'deki temaslarına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek. Erkan'ın bugünkü gündeminde ise reel sektör görüşmeleri kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yönetim kurulu toplantısına katılım bulunuyor. TCMB Başkanı, çarşamba günü de Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi ile istişare toplantısına katılacak.

Ayrıca, yurt içinde yarın dış ticaret, inşaat maliyet endeksleri, çarşamba ciro ve perakende satış endeksleri, cuma günü de konut satışları istatistikleri başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Moody's'in Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesini de cuma günü açıklaması bekleniyor. Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi ayrıca kredi notu görünümünü de pozitife çevirmesi bekleniyor.

Son olarak S&P, Türkiye'de son dönemdeki gerçekleşen politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi görünümünü revize etmişti.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek, S&P’nin kararını değerlendirdi: OVP’ye güven artıyor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu görünümünü yükseltmesine ilişkin, "Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Programımıza güven artıyor" ifadelerini kullandı.

"Program hedeflerimiz bir bir gerçekleşmeye devam edecek"

Ekonomi yönetiminin haziran ayından bu yana attığı adımlar ise ekonomik verilere olumlu yansımaya devam ediyor. Bugün açıklanan ekim ayı verilerine göre Türkiye'de cari işlemler hesabı, 186 milyon dolar fazla verirken; işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,5 puanlık azalışla Kasım 2012'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 8,5'e geriledi. Sanayi üretim endeksi ise aylık bazda yüzde 0,4 azalırken yıllık bazda yüzde 1,1 artış gösterdi.

Atılan adımlar ülkenin risk priminin (CDS) de gerilemesini sağladı. Türkiye'nin CDS'si hazirandan bu yana yaklaşık 240 puan azalarak 334 baz puan ile Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu durum yabancı yatırımcıların Türk lirası (TL) varlıklara ilgisini artırırken TCMB'nin toplam rezervi de 140 milyar dolar ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervlerindeki artışı uzmanlar nasıl değerlendirdi? Uzmanlar, TCMB toplam rezervlerinin 140 milyar doları aşmasının ardından rekor seviyeye çıkan rezerv verilerini değerlendirdi.
REKLAMI KAPAT X