Dolar kuru enflasyon rakamları sonrasında 28,40 seviyesinin üzerinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar kuru enflasyon rakamları sonrasında 28,40 seviyesinin üzerinde
Doviz.com
03.11.2023 12:26

Dolar/TL, bugün açıklanan enflasyon rakamları sonrasında kademeli yükselişini sürdürerek, 28,40 seviyesinin üzerine çıktı. Böylelikle kur, gün içi işlemlerde rekor tazeledi.

Çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın güvercin yorumları sonrasında tahvil piyasasındaki getirilerde ve doların küresel çapta 6 büyük rakibi karşısındaki performansını ölçen dolar endeksinde gerileme yaşanmıştı.

Bu gelişmelerin etkisi ile dolar endeksi haftanın ortasında yaklaştığı 107 seviyesinden geri çekilerek 106 sınırına kadar geriledi.

Geçtiğimiz hafta yüzde 5 seviyesini test eden ABD 10 yıllık tahvillerinin faizi ise bu gelişmelerin ardından yüzde 4,66 seviyesine kadar indi.

Kaynak: Tradingview

Ancak sayıları giderek artan piyasa katılımcıları, ABD tahvil piyasasındaki iyimserliğe karşı uyarıda bulunarak, Fed’in sıkılaştırmada işinin bitmediğini ve getirilerin son zamanlardaki yüksek seviyelerini yeniden test edebileceğini söyledi.

Buna göre K2 Asset Management Araştırma Direktörü George Boubouras, Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceğini gerekçe göstererek, 10 yıllık ABD tahvil getirilerinin yeniden yüzde 5 veya daha yüksek seviyelere çıkabileceğini öngördü.

Piyasaların üç faktör nedeniyle bu seviyeyi tekrar test edebileceğini söyleyen Boubouras, bu faktörleri ise şöyle sıraladı; ABD ekonomisinin dayanıklılığı, daha fazla tahvil ihracı ile miktarsal sıkılaşmanın artması ve enflasyon görünümü.

Boubouras ayrıca riskli varlıkların getirilerdeki son düşüşten sonra şu anda cazip göründüğünü ancak yüksek faiz ortamı beklentisinin hala piyasaların ana teması olacağını söyledi. Bu beklentiler ise rezerv para birimi olan doların yukarı yönlü potansiyelinin devam ettiğine işaret etti.

Yurt içi gündem

Yurt içi piyasalarda ise dün TCMB Başkanı Erkan'ın yılın son Enflasyon Raporu’na yönelik sunumu takip edildi. TCMB yıl sonu enflasyon beklentisini OVP’ye paralel şekilde yüzde 65’e çıkardı. 2024 için beklenti yüzde 36, 2025 için ise yüzde 14 olarak güncellendi.

Tahminler yukarı yönlü güncellenmiş olsa da, dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağı değerlendirildi.

https://static.doviz.com/images/content/1698997616.jpg

Kaynak: TCMB

Enflasyon görünümünde iyileşme

Bugün ise pek çok parametre üzerinde etkili olacak enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre TÜİK, ekim ayı enflasyonunu aylık yüzde 3,43 (beklenti yüzde 3,93), yıllık ise yüzde 61,36 (beklenti yüzde 62,12) olarak hesapladı. 

Gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 75,14 seviyesinden yüzde 71,99 seviyesine gerilerken, çekirdek enflasyon ise yüzde 68,93 seviyesinden yüzde 69,76 seviyesine yükseldi.

İLGİLİ HABER TÜİK resmi enflasyon rakamlarını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre ekimde enflasyon tahminlerin oldukça altında kaldı.

Türk Lirası'na yönelik tavsiyeler

Bu gelişmelerin ortasında Citi analistlerinin hazırladığı notta, 5 faktör modelinden 4'ünde pozitif sinyal veren Türk Lirası'nda long pozisyonda oldukları ifade edildi.

JPMorgan ise gelişmekte olan ülke para birimleri ile ilgili paylaştığı notta, TL’ye yönelik "ağırlık artırma" tavsiyesini koruduğunu bildirdi.

JPMorgan daha önce geçtiği ayrı bir notta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz patikasına yönelik daha şahin bir tutum alacağına işaret eden öngörülerde bulunmuştu.

İLGİLİ HABER JPMorgan'dan TL’ye yönelik tavsiye JPMorgan, gelişmekte olan ülke para birimleri ile ilgili paylaştığı notta, TL’ye yönelik "ağırlık artırma" tavsiyesini koruduğunu bildirdi.
REKLAMI KAPAT X