Dolar ne kadar oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar ne kadar oldu?
Doviz.com
12.01.2023 11:06

Yatırımcılar ABD enflasyon verilerini beklerken; dolar endeksi son yedi ayın en düşük seviyesine yakın seyretmeye, dolar/TL ise dolar endeksindeki geri çekilmeye rağmen 18,78 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Dolar/TL, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,05 artışla 18,7836 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,03 artışla 1,0756 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,02 artışla 1,2149 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,08 düşüşle 103,1899 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, ABD'de enflasyonun ne kadar ılımlı seyrettiği konusunda daha fazla netlik sağlayabilecek olan ABD TÜFE verisi öncesinde düşüşünü sürdürüyor.

Commonwealth Bank of Australia FX stratejisti Carol Kong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Beklentilerin altında bir TÜFE raporunun gelmesi, enflasyonda zirvenin görüldüğüne dair beklentileri artırabilir. Bu ise Fed'in faiz artışlarında yavaşlamasına neden olabilir." dedi.

Dolar endeksi son düşüşüyle ayrıca yedi ayın en düşük seviyesi olan 102,93 seviyelerine yakın seyrediyor. Analistler ise dolar endeksindeki bu düşüşte özellikle Fed'in agresif para politikasında sona geldiğine dair beklentilerin artmasının etkili olduğunu belirtiyor.  

2022 yılının son dönemlerinde de faiz artışlarında yavaşlama beklentisi, dolar endeksinin baskı altında kalmasına sebep olmuştu.

CMC Market analisti Tina Teng, yaklaşan ABD enflasyon verilerinin riskli varlıklar üzerinde de önemli bir risk faktörü olduğunu belirterek, bugün açıklanacak veri öncesinde yatırımcıların temkinli olmasını istedi.

Ekonomistler ise ABD'de çekirdek tüketici fiyatlarındaki artışın aralık ayında yıllık bazda %5,7 olarak gerçekleşmesini, aylık manşet enflasyonun ise sıfır seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

ABD'de devam eden resesyon ve enflasyon ikileminin yerini yavaş yavaş resesyon endişesine bırakması beklenirken, bugünkü enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede attığı şahin adımların etkilerinin görülmesi açısından da önem taşıyor.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in şubatta 25 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin %77 seviyesinde olduğunu belirtirken, bugün açıklanacak verilerin ardından söz konusu fiyatlamalarda değişim yaşanabileceğinin de altını çiziyor. 

REKLAMI KAPAT X