Dolar piyasalardaki risk iştahının canlanmasıyla geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar piyasalardaki risk iştahının canlanmasıyla geriledi
Doviz.com
04.11.2022 12:21

BoE'nin faiz kararının ardından piyasalarda risk iştahının tekrar canlanmasıyla dolar endeksi, ABD tarım dışı istihdam raporu öncesinde haftalık kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Dolar/TL, dolar endeksindeki soğumaya rağmen, yatay hareketlerine devam ederek 18,6195 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,29 artışla 0,9777 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar ise, %0,68 artışla 1,1229 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, Fed’in faiz kararının ardından gördüğü iki haftanın en yükse seviyesinden sonra gerileyerek %0,42 düşüşle 112,5044 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ayrıca, eylül ayından bu yana en yüksek haftalık kazancı olan %2 seviyesinin biraz altında bu kritik haftayı kapatmaya hazırlanıyor.

Doların bu haftalık yükselişi, Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artışlarında ne zaman yavaşlacağını tartışmak için çok erken olduğunu söylemesinin ardından gerçekleşti.

Powell konuyla ilgili, yüksek enflasyonun oluşturduğu risklere karşı son derece dikkatli olduklarını belirterek, “Son enflasyon verileri beklentilerimizin üzerinde geldi.” dedi.

Powell’ın enflasyonla mücadeleye devam mesajını vermesiyle de dolar endeksi güçlenerek, diğer riskli varlıklar sert bir düşüş yaşadı.

Yüksek seviyelerde seyreden enflasyon, Fed’i ve diğer merkez bankalarını yıl boyunca agresif faiz artışlarına yöneltmişti.

İngiltere Merkez Bankası da bu sebeple dün, 1989'dan bu yana en büyük miktardaki (75 baz puan) faiz artışını gerçekleştirerek, ülkedeki faiz oranını 2008`den bu yana en yüksek seviyesine (%3) çıkardı.

Ancak BoE yetkililerinin faiz kararı sonrasında durgunluk riskine ilişkin yaptığı uyarılar, gelecek dönemlerde faiz artışlarında yavaşlama olabileceği ihtimalini artırdı.

Bu ihtimalin artması riskli varlıklarda yükseliş gerçekleşmesine neden olurken, dolarda bir miktar gerileme görüldü.

Ayrıca, ABD’nin bugün açıklayacağı ve 200.000 kişi artması beklenen tarım dışı istihdam verisinin belirsizliği de, dolardaki gerilemeye destek oldu. 

ABD tarım dışı istihdam verisinin bugün TSİ 15:30’da açıklanması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X