Dolar rallisi durakladı, rakip döviz kurları geçici toparlanma sürecinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar rallisi durakladı, rakip döviz kurları geçici toparlanma sürecinde
Doviz.com
17.05.2022 12:32

Yatırımcılar, doları geçen hafta yirmi yılın en yüksek seviyesine gönderen bir ralliye ilişkin bahisleri temkinli bir şekilde azalttıkça, dolar endeksi salı günü art arda üçüncü gününde gevşemeye devam etti.

Fed yeni bir parasal sıkılaştırma döngüsü uygularken, para biriminin gücünün 2022'de finansal piyasalarda itici bir güç olmaya devam etmesi bekleniyor.

Bugün, Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere Fed konuşmacıları, yakın vadeli oran beklentilerinin daha agresif hale gelip gelemeyeceğine dair ipuçları verecek.

ABD para biriminin soluk alması dolar endeksini geçen haftaki yirmi yılın en yüksek seviyesi olan 105.010'un %1'den fazla altında %0.39 düşüşle 103.76'ya itti.

MUFG Bank döviz analisti Lee Hardman, "Dolar, çok güçlü bir kazanım serisinin ardından geri çekildi, çoğunlukla yüksek bir seviyede istikrar kazanıyor" dedi.

Hardman, küresel ekonomik büyümeyle ilgili endişeler arasında doları yükselten temellerde bir değişiklik görmenin zor olduğunu savundu.

"Temel itici güç, ABD ekonomisinin dünyanın geri kalanından daha iyi performans göstermesidir" dedi ve özellikle euro bölgesi ve Çin ile ilgili endişelere işaret etti.

Veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki tüketimin ve fabrika üretiminin, 2020'nin başlarından bu yana görülmemiş bir hızda Nisan ayında düştüğünü gösterdi.

Çin yuanı, Nisan ortasından bu yana onu yaklaşık %7 oranında aşağı çeken dik bir düşüşün ardından %0.6 yükseldi. En son dolar başına 6.7556'dan işlem gördü.

Şangay, Salı günü karantina bölgeleri dışında yeni COVID-19 vakası olmadan art arda üç gün kaydetti; bu, diğer şehirlerde kısıtlamaların kaldırılmasının başladığının sinyalini veren bir kilometre taşı oldu.

Euro, Avrupa Merkez Bankası politika yapıcısı Francois Villeroy de Galhau'nun zayıf bir euronun fiyat istikrarını tehdit ettiğini söylemesinin ardından bir gün %0,4 yükselerek 1,0476 dolara yükseldi.

Rusya ile artan gerilimin gaz ambargosuna, euro bölgesinde durgunluğa yol açabileceği ve ECB'nin faiz oranlarını yükseltmesini engelleyebileceğine dair endişeler, ortak para biriminin beklentileri üzerinde baskı oluşturuyor.

Avustralya doları, geçen hafta dokunduğu iki yılın en düşük seviyesinden daha da toparlanarak %0.8 artışla 0.70305 dolara yükseldi ve Çarşamba günü ücret verilerinin beklentileri aşması halinde faiz oranı beklentilerinden ekstra destek alabilir.

Avustralya Merkez Bankası, mayıs ayındaki toplantısında faiz oranlarında daha keskin bir yükselişi değerlendirdi. Salı günü yayınlanan tutanaklarda, haziran ayında tekrar zam yapılacağına dair ağır bir ipucu verildi.

Yen %0.24 düşüşle dolar karşısında 129.41'de kaldı ve yirmi yıllık dip seviyesinin üzerinde tutunurken, sterlin %1.2 artışla 1.2469 dolara yükseldi.

REKLAMI KAPAT X