Dolar son 12 yılın en kötü aylık performansını sergiliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar son 12 yılın en kötü aylık performansını sergiliyor
Doviz.com
24.11.2022 11:13

Dolar endeksi, ABD'de enflasyonun soğuması ve Fed'in faiz artırım hızında yavaşlaması beklentilerinin artmasıyla, son 12 yılın en kötü aylık performansını sergiliyor.

Dolar/TL, dolar endeksindeki düşüşe rağmen yatay hareketlerine devam ederek 18,6309 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,16 artışla 1,0418 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, kasım ayı boyunca %5'in üzerinde düşerek 105,8924 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), bu ay yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranını üst üste dördüncü kez 75 baz puan artırmıştı.

Fed’in 1-2 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği toplantının tutanakları ise, Fed yetkililerinin faiz artışlarında önümüzdeki dönemlerde daha küçük adımlarla hareket edebileceğini ortaya koydu.

Commonwealth Bank of Australia FX stratejisti Carol Kong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) aralık ayından itibaren sıkılaştırma hızını yavaşlattığını görmemiz neredeyse artık kesin." dedi.

ABD'de beklenenden daha soğuk gelen ABD tüketici enflasyonu verisi ise, daha ılımlı bir faiz artışı umutlarını artırarak, dolar endeksinin kasım ayında son 12 yılın en kötü aylık performansını sergilemesine yol açtı.

Citi stratejistleri ise, faizlerin daha yavaş artacağı yönündeki görüş birliğine rağmen, faizlerin nihai olarak hangi seviyeye kadar yükselebileceği konusunda hala önemli bir belirsizlik olduğunu söyledi.

Fed’in son toplantı tutanaklarında ayrıca, Fed içinde hızlı politika sıkılaştırmasının ekonomik büyüme ve finansal istikrar üzerinde yaratabileceği riskler konusunda ortaya çıkan görüş ayrılıkları da ortaya konuldu.

Politika yapıcılar ise, enflasyon konusunda çok az ilerleme kaydedildiğini ve faizlerin artış miktarında yavaşlamaya gidilse bile hala yükselmesi gerektiğini kabul etti.

Ayrıca, Çin'de artan koronavirüs vakaları Çinli politika yapıcıların daha fazla kısıtlamaya gitmesine yol açarak, yatırımcıların ekonomiye ilişkin endişelerinin artmasına ve piyasalardaki risk iştahının sınırlı kalmasına sebep oldu.

CBA'dan Kong ise, piyasaların sıkılaştırma döngüsünün yakında sona ereceği konusunda fazla iyimser olunduğu konusunda uyarıda bulunarak, "Çin'in 'Sıfır-Covid' politikası doları desteklemeye devam edecektir." dedi.

Ancak analistler, Şükran Günü nedeniyle ABD piyasalarının kapalı olması sebebiyle piyasalardaki likiditenin normalden daha az olabileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X