Dolar tekrar yükselişe geçti, euro ECB kararı sonrası düşüşte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar tekrar yükselişe geçti, euro ECB kararı sonrası düşüşte
Doviz.com
09.06.2022 23:24

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Gelire Endeksli Senetlerin İhracı açıklaması sonrasında dolar/TL tekrar yükselişe geçti. Euro/TL ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını yükseltmeye başlayacağı sinyalini vermesiyle düşüşe geçmişti.

Dolar/TL, saat 23.15 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,6 artışla 17,2238'den işlem görüyor.

Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,5 düşüşle 18,3133'ten satılıyor.

Dolar endeksi perşembe günü art arda ikinci gününde yükseldi ve ilk düşüşlerini sildi. An itibarıyla yüzde 0,8 artışla 103,32 seviyesinden işlem görüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan "Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup atacağımız yeni adımlar silsilesi Bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır.” açıklaması yapılmıştı.

Bakanlık'tan 'gelire endeksli senetlerin ihracı' hakkında açıklama geldi. Açıklama ardından dolar/TL tekrar yükselişe geçti.

ECB, uzun süredir devam eden teşvik programını sonlandırdı ve 2011'den bu yana ilk faiz artırımını önümüzdeki ay gerçekleştireceğini ve yükselen enflasyonu baskı altına almak için Eylül ayında potansiyel olarak daha büyük bir hamle yapacağını söyledi.

Ancak bölgedeki parçalanma endişeleriyle başa çıkma planına ilişkin herhangi bir ayrıntının olmaması, euro/dolar'ın düşmesine yardımcı oldu. ECB, farklı Avrupa ülkeleri için borçlanma maliyetleri arasındaki bir farklılık olan parçalanmanın para politikasının yürütülmesini engellediğini söyledi.

Goldman Sachs, ECB'nin Temmuz ayında 25 baz puan, ardından Eylül ve Ekim aylarında 50'şer baz puan artıracağını, ardından Aralık ayında 25 baz puanlık bir artışa geri dönmesini beklediğini söyledi.

Analistler, Cuma günü açıklanacak olan ABD enflasyon verilerini takip edecek. Ortak beklenti, Nisan ayına göre değişmeden yıllık %8.3'lük bir enflasyon artışı yönünde.

REKLAMI KAPAT X