Dolar/TL 18,85'i aşarken, dolar endeksi 6 haftanın zirvesinden geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL 18,85'i aşarken, dolar endeksi 6 haftanın zirvesinden geriledi
Doviz.com
16.02.2023 10:52

ABD’de perakende satışların ekonominin güçlü kaldığını göstermesinin ardından dolar/TL 18,85'i aşarken, dolar endeksi ise yatırımcıların riskli varlıklara tepki alımı gerçekleştirmesinin etkisiyle 6 haftanın en yüksek seviyesinden bir miktar geriledi.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,04 artışla 18,8551 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,17 artışla 1,0707 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,13 artışla 1,2045 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,17 düşüşle 103,6610 seviyesinden işlem görüyor.

Çarşamba günü açıklanan verilere göre, ABD’de perakende satışlar, iki aylık düşüşün ardından ocak ayında keskin bir toparlanma göstererek aralık ayındaki %1,1'lik düşüşe kıyasla aylık bazda %3,0 artış gösterdi.

Bu veri, hafta başında beklenenden daha güçlü gelen ABD tüketici enflasyon verisiyle birlikte incelendiğinde Fed'in faiz oranlarını sıkılaştırmak için daha gidecek yolu olduğu görüşünü büyük ölçüde güçlendirirken, dünyanın en büyük ekonomisinin dayanıklılığını da yeniden göstermiş oldu.

Yatırımcıların, yavaşlayan enflasyon ve yüksek faiz oranlarının yanı sıra istikrarlı büyüme ve düşük işsizliğin bulunduğu ABD ekonomisi için nispeten yumuşak bir inişe bahsi oynadıkları son dönemlerde açıklanan bu veriler ayrıca piyasalardaki risk iştahının da azalmasına yol açarak dolar endeksinin 6 haftanın en yüksek seviyesine çıkmasını sağladı.

Bu gelişmelerin ardından Goldman Sachs ise ABD'nin önümüzdeki 12 ay içinde resesyona girme olasılığına ilişkin tahminini %35'ten %25'e indirdi.

Ancak, bu artan güven sonrasında yatırımcıların risk odaklı varlıklara bir kayarak tepki alımı gerçekleştirmesi, dolar endeksinin 6 haftanın zirvesinden gerilemesine yol açtı.

Dolarda kısa vadeli seyrin belirlenebilmesi için ise yatırımcılar, perşembe günü ocak ÜFE, konut başlangıçları, işsizlik başvuruları ve Fed imalat endeksi de dahil olmak üzere çok sayıda ABD ekonomik verisini beklemeye başladı.

ING analistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "ABD ekonomik yavaşlamasının derinliği, özellikle orta vadede Fed'in gevşemesinin zamanlaması, boyutu ve hızı söz konusu olduğunda, faiz beklentilerinin temel itici gücü olmaya devam ettiğinden, verilerin dolar ve küresel risk ortamı için temel itici güç olmaya devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

REKLAMI KAPAT X