Dolar/TL 2022 yılını rekorla kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL 2022 yılını rekorla kapatmaya hazırlanıyor
Doviz.com
29.12.2022 09:44

Dolar endeksinde 2022 yılının son dönemlerinde yaşanan keskin değer kayıplarına rağmen dolar/TL yılı tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapatmaya hazırlanıyor.

Dolar/TL, bugün saat 09:45 itibarıyla %0,02 artışla 18,7140 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, %0,12 artışla 1,0620 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar, %0,15 artışla 1,2030 seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi ise %0,18 düşüşle 104,3682 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, 2022 yılına 13,25 seviyesiyle başladıktan sonra diğer büyük merkez bankalarının şahin bir politika sürdürdüğü bir ortamda TCMB'nin farklı bir para politikası uygulamayı amaçlamasıyla 18,70 seviyesinin üzerine kadar çıktı.

Dolar endeksi ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sürdürdüğü agresif para politikası sonrasında 114 seviyelerine kadar çıktıktan sonra faiz artışlarında yavaşlamaya gidilmesi beklentisiyle son dönemlerde keskin değer kayıpları yaşadı.

Son olarak Çin, 8 Ocak'tan itibaren gelen yolcular için karantina kuralını kaldırmıştı. Ancak, ülkenin Covid kısıtlamalarından bazılarını kaldırmasıyla sağlık sistemi üzerine aşırı yük binerek virüsün yayılma hızı da artış gösterdi.

Vakalardaki bu artış ise Çin'in yeniden açılmasına ilişkin ilk iyimserliğin azalmasına yol açarak yatırımcıların yıl sonuna doğru çekimserliğini korumasına yol açtı.

Ayrıca ABD, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerin Çin'den gelen yolcular için Covid testi talep edeceklerini açıklaması da küresel piyasalardaki tedirginliğin artmasını sağladı.

Mizuho Bank Strateji Müdürü Vishnu Varathan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'den gelen yolcular için ek bir test yapılmasını isteyen birçok ülke, Çin'deki salgın nedeniyle seyahatlerin yeniden başlamasını engelledi. Bu ise küresel toparlanmayı bir kez daha sekteye uğratabilecek Covid endişelerini artırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizlik ise faiz oranı beklentilerine paralel hareket eden ABD iki yıllık devlet tahvillerinin getirilerinde düşüşe sebep oldu.

Bank of Singapore FX stratejisti olan Moh Siong Sim, "Piyasalarda yakın vadede bu Covid vakalarını ne kadar sürede atlatabileceğimize dair hala büyük bir soru işareti var. Ancak orta vadede, Çin'in büyüme görünümünün daha istikrarlı ve daha az inişli çıkışlı olabileceğini düşünüyorum." dedi.

REKLAMI KAPAT X